2016 metais išvykimą iš Lietuvos deklaravo 51 tūkst. emigrantų, tai 6,4 tūkst. (14,5 proc.) daugiau negu prieš metus.

Pernai į Lietuvą imigravo 21,4 tūkst. žmonių, tai 0,8 tūkst. mažiau negu 2015 metais. Tarp imigrantų daugiau kaip 77 proc. buvo į Lietuvą gyventi grįžę šalies piliečiai.

Šių metų pradžioje Lietuvoje gyveno 2 mln. 849 tūkst. nuolatinių gyventojų, remdamasis išankstiniais duomenimis pranešė departamentas.

Per praėjusius metus nuolatinių gyventojų skaičius sumažėjo 39,2 tūkst. (1,4 proc.).

„Kaip ir ankstesniais metais, pagrindinė nuolatinių gyventojų skaičiaus mažėjimo priežastis – emigracija“, – nurodo Statistikos departamentas, pažymintis, kad gyventojų skaičiaus mažėjimą lėmė ir neigiama natūrali gyventojų kaita – mirė 9,6 tūkst. žmonių daugiau negu gimė kūdikių.

S. Skvernelis: sieksime, kad emigrantų skaičiai šiemet nebeaugtų

Premjeras Saulius Skvernelis vienu iš Vyriausybės tikslų įvardija siekį, kad emigrantų skaičiai šiemet jau nebeaugtų, o ilgesniu laikotarpiu sako sieksią ir susigrąžinti išvykusius.

Saulius Skvernelis
"Turime iššūkį, kad kalbant apie 2017 metus tie skaičiai nebūtų augantys ir, aišku, kita kryptis yra bandyti grąžinti (išvykusius, - ELTA). Atskiras sėkmės istorijas mes matome - grįžtantys žmonės, ypač tie, kurie išvažiavo ne vien skurdo genami, bet ir dėl kitų aplinkybių - galimybės sąžiningai konkuruoti laisvai nebuvimo ir įsigyti gerą išsilavinimą", - sakė S. Skvernelis, atkreipdamas dėmesį, kad iš užsienio grįžę žmonės dirba ir ministerijų komandose.

Kalbėdamas apie siekius stabdyti emigraciją, premjeras vardijo užduotis skirtingose srityse - galimybių įsigyti kokybišką aukštąjį išsilavinimą, socialinės atskirties mažinimą, konkurencingumo didinimą, investicijų pritraukimą ir Lietuvos verslo skatinimą.