Kaip penktadienį pristatinėdamas komisijos išvadas sakė susiekimo viceministras Ričardas Malkevičius, "Linkuvą" Ramiajame vandenyne, maždaug už 220 jūrmylių (350 km) į pietvakarius nuo Akapulko (Meksika), užklupo uraganas "Carlotta" (Karlota).

Komisijos išvadose teigiama, kad laivas turėjo gauti pranešimą apie artėjantį uraganą. Komisija spėja, kad laivas nusprendė tęsti reisą, nes vėjas buvo silpnesnis negu buvo prognozuota.

Birželio 21 dieną kilus audrai dėl perkrovų "Linkuvos" variklis užgeso, iškilo grėsmė laivui apvirsti. Kiek vėliau pagrindinis variklis buvo paleistas, tačiau tuo metu nutrūko radijo ryšys.

JAV ir Meksikos pakrančių apsauga ieškojo "Linkuvos" 7 dienas, vėliau Lietuvos Vyriausybės prašymu paieška buvo pratęsta dar vienai dienai.

Teigiama, kad žmogus 26-27 laipsnių šilumos vandenyje su hidrokostiumu gali išgyventi 27 valandas, be hidrokostiumo -14 valandų, vėliau jį ištinka klinikinė mirtis.

"Iš esmės vargu ar galima turėti vilčių", sakė R. Malkevičius. Jis teigė suprantąs artimųjų viltį, nes būna taip, kad žmonės ant plausto nubloškiami toli. Šiuo atveju, R. Malkevičiaus teigimu, apieškoti 90 tūkst. kvadratinių jūrmylių yra didelis plotas.

Komisija konstatavo, kad kuro laivui turėjo užtekti, 1988 metais statyta "Linkuva" buvo techniškai tvarkinga. Vandenyne surastomis "Linkuvos" valtimis nebuvo pasinaudota, konstatuota, kad jos buvo nuplėštos nuo laivo. Plaustų ir gelbėjimosi ratų nerasta.

Radijo plūduras, kuris turėjo pradėti veikti patekęs į vandenį, nesuveikė. Komisija spėja, kad jis galėjo būti sudaužytas uragano metu, arba saugomas paslėptas, dėl to nepasiekė vandens. Radijo plūduras turi veikti 48 valandas.

Kaip teigė R. Malkevičius, komisijos išvados bus perduotos premjerui, kuris sudarys valstybinę komisiją laivo žūties aplinkybėms tirti.

Komisijos išvadas pateikus laivo savininkei bendrovei "Klaipėdos transporto laivynas", ši bendrovė turi kreiptis į prokuratūrą dėl bylos iškėlimo, vėliau teismas, vadovaujantis Žmonių saugos darbe įstatymu, turėtų priimti nutartį, kad laivas ir jo įgula žuvo ar dingo be žinios.

Teismo nutartis ir atitinkamas valstybinės komisijos sprendimas būtini, kad žuvusiųjų "Linkuvos" įgulos narių artimieji gautų draudimo kompensacijas.