Politikas ligoninėje atsidūrė rugpjūčio pradžioje dėl ūminių virškinimo sistemos sutrikimų bei pilvo skausmų.

Pasak klinikų medikų, jam diagnozuotas ūminis biliarinės (tulžinės) kilmės pankreatitas (kasos uždegimas), jo priežastis, tikėtina, buvo tulžies nutekėjimo sutrikimas.

„Visa Santariškių klinikų medikų bendruomenė apgailestauja ir reiškia užuojauta ministro artimiesiems. Dėjome visas pastangas, kad išgelbėtume J. Poželos gyvybę. Būklė per šiuos mėnesius kito ir kartais atrodė, jog galėsime drauge pasidžiaugti pasiektu laimėjimu. Deja, pankreatitas yra klastinga, sunkiai prognozuojama liga. Šiandien mums labai liūdna, jog kova su šia liga buvo nelygiavertė“, - apgailestavo VUL Santariškių klinikų generalinis direktorius prof. Kęstutis Strupas.

Ūminis pankreatitas sukelia staigią kasos ląstelių žūtį, o agresyvūs kasos fermentai pažeidžia pačią kasą ir patenka į kraują, todėl nukenčia ne tik kasa, bet ir visas organizmas. Jei kasos audinys nekrozuoja, išsiskiria labai daug citokinų – uždegiminių medžiagų. Pastarosios jau gali veikti kraujotakos, kvėpavimo sistemas, visus kitus organus – inkstus, plaučius, širdį ir panašiai.

Nuo pat rugpjūčio J. Poželos būklė buvo labai sunki, tačiau medikai dar turėjo vilties. Politikas buvo gydomas Santariškių klinikų Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje.

J. Poželai šiais metais suėjo 34-eri. Politkas gimė 1982 m. balandžio 12 d. Politikas yra baigęs Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetą, jis buvo Lietuvos socialdemokratų partijos narys, partijos pirmininko pavaduotojas.

Juras Požela

Politikas tris kadencijas dirbo Vilniaus miesto taryboje, ėjo Jaunimo reikalų departamento direktoriaus pareigas.

2012 m. J. Požela išrinktas į Seimą, 2016 m. kovo mėnesį jis tapo sveikatos apsaugos ministru, šiame poste pakeitęs Rimantę Šalaševičiūtę.

Politikas buvo vedęs Živilę Poželienę ir turi sūnų.

2016 m. rinkimuose jau sirgdamas J. Požela vėl išrinktas Seimo nariu daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

Politikas buvo vertinamas kaip vienas ryškiausių jaunimo atstovų socialdemokratų partijoje.

DELFI redakcija reiškia nuoširdžią užuojautą politiko draugams ir artimiesiems.

A. Butkevičius reiškia užuojautą

„Negailestinga liga šiąnakt išplėšė iš gyvųjų tarpo Sveikatos apsaugos ministrą J. Poželą. Netekome mielo bičiulio, geranoriško kolegos, atsakingo politiko ir doro piliečio. Tai didelė ir skaudi netektis“, – teigia premjeras, socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Juras visada išliks mumyse kaip energingas, kūrybingas, visomis išgalėmis Lietuvos valstybės modernėjimą skatinantis politikas. Jis buvo ryžtingas sumanymuose ir tvirtas darbuose. Jis buvo veiksmo ir žodžio žmogus. Jaunystė suteikė jam veržlumo bei pasitikėjimo, o išmintis ir darbštumas padėjo įgauti visuomenės pasitikėjimą. Juras visada buvo kupinas įdomių idėjų ir gražių planų. Aš tvirtai tikiu, jog toks jis visada išliks mūsų atmintyje“, – sako A. Butkevičius.

Vyriausybės vadovas nuoširdžiai užjaučia Juro šeimą, artimuosius, bičiulius, visus tuos, kurie kartu kūrė, dirbo, svajojo ir dalinosi draugystės džiaugsmu: „Sunkią netekties valandą esame kartu“.

A. Butkevičiaus teigimu, J. Požela galėjo tapti premjeru ar net prezidentu

J. Požela turėjo galimybių tapti ir ministru pirmininku, ir prezidentu, sako premjeras ir socialdemokratų lyderis A. Butkevičius.

„Jis buvo labai aktyvus politikas, labai domėjosi politika plačiąja prasme. Taip pat jis yra vienas iš kelių jaunų socialdemokratų, kuris turėjo galimybių tapti partijos pirmininku ir siekti ministro pirmininko ar prezidento posto. Jis tikrai buvo labai apsišvietęs, inteligentiškas žmogus“, – sekmadienį BNS sakė A.Butkevičius.

„Labai gaila, kad tokia jo ateitis sugriuvo“, – pridūrė jis.

Ministro pirmininko teigimu, J.Požela socialdemokratų vadovu galėjo būti renkamas jau per kitą partijos suvažiavimą.

Apie ūminį pankreatitą

Ūminis pankreatitas – tai staiga prasidėjęs kasos uždegimas, dėl kurio gali būti pažeidžiami ir aplinkiniai audiniai, kiti organai bei ištisos organų sistemos.

Dažniausios ūminio pankreatito priežastys: akmenys tulžies pūslėje ar tulžies latakuose, dvylikapirštės žarnos ligos, chirurginės ir endoskopinės intervencijos, didelis riebalų, kalcio kiekis kraujyje, vaistų vartojimas, infekcinės ligos, alkoholis, pilvo trauma, sutrikusio imuniteto ligos, kraujotakos sutrikimai ir kt. Iki 20% atvejų pankreatito priežastis išlieka neaiški.

Pagrindinis ligos simptomas – įvairaus intensyvumo (dažniausiai labai stiprus) nuolatinis skausmas viršutinėje pilvo dalyje, juosiantis, plintantis į nugarą ar pilvo apačią. Labai dažnai būna pykinimas, vėmimas (po kurio nepalengvėja), pilvo pūtimas, įvairaus laipsnio bendrieji simptomai. Dėl visų šių reiškinių bendra ligonio savijauta būna bloga, o būklė – sunki.

Ūminis pankreatitas gali būti lengvas (pasveikstama be komplikacijų) arba sunkus. Sunkiam ūminiam pankreatitui būdingos įvairios komplikacijos: šokas, dauginis organų nepakankamumas (pvz. kvėpavimo sistemos, inkstų, kepenų veiklos sutrikimas). Vėlesnėje ligos stadijoje gali atsirasti pažeistų kasos bei aplinkinių audinių supūliavimas, ūminis kraujavimas į pilvo ertmę, gali būti kasos pseudocistų bei kitų komplikacijų. Praėjus ūminiam periodui daliai pacientų gali pasireikšti kasos veiklos nepakankamumas. Nemažai daliai pacientų kasos uždegimas praeina be ilgalaikių neigiamų sveikatos pasekmių.