Dienraštis "Lietuvos rytas" šeštadienį rašo, kad pieš kelias dienas autoritetinga visame farmacijos pasaulyje JAV vaistų ir maisto administracija pareiškė, kad viena šių vaistų sudėtinė dalis fenilpropanolaminas (PPA) gali sukelti hemoraginį insultą.

Žmonėms rekomenduota daugiau šių vaistų nevartoti, o farmacijos bendrovėms primygtinai pasiūlyta pašalinti juos iš apyvartos.

Tačiau penktadienį Lietuvos vaistinėse buvo galima įsigyti trijų pavadinimų vaistų, kurių sudedamoji dalis yra fenilpropanolaminas (PPA). Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas Vytautas Budnikas "Lietuvos rytui" prisipažino apie šiuos vaistus nieko bloga dar negirdėjęs.

Didžiosios Britanijos bendrovė "SmithKline Beecham" sustabdė vaistų, turinčių PPA, pardavimą JAV rinkoje, tačiau jis iki šiol parduodamas likusiame pasaulyje. Ši bendrovė gamina ir "Contac 400".

Bendrovės vadybininkė Baltijos šalims Edita Kauminia dienraščiui teigė, kad kol kas nematoma pagrindo atšaukti medikamentų iš rinkos - laukiama Didžiosios Britanijos farmacijos specialistų išvadų.

Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos ministerija šią savaitę pradėjo domėtis PPA ir netrukus ketina pateikti rekomendacijas, ką daryti su vaistais, kurių sudėtyje yra šios medžiagos.

Kol kas pacientams patariama dėl vaistų, turinčių PPA, vartojimo pasitarti su gydytoju.

Medžiagos, lengvinančios kvėpavimą per užsikimšusią nosį, dedama į daugybę be receptų parduodamų vaistų nuo peršalimo ligų bei slogos, yra ir kai kuriuose apetitą slopinančiuose vaistuose.

Pirmieji įtarimai dėl PPA kilo prieš 20 metų. Jau tada buvo įtarta, kad PPA gali prisidėti prie hemoraginio insulto. Toks insultas ištinka, kai, plyšus galvos smegenų kraujagyslei, į smegenis išsilieja kraujas. Hemoraginis insultas dažnai baigiasi mirtimi. Išgyvenusieji beveik visais atvejais lieka neįgalūs.

Įtarimus dėl PPA keliamo pavojaus patvirtino penkerius metus trukęs tyrimas Yale''io universitete (JAV). Juo įrodyta, kad PPA kasmet gali būti iki 500 hemoraginių insultų, patiriamų JAV, priežastis.