Žiniasklaida rašė apie žmonių nepasitenkinimą, kad vaistinėse dabar galima įsigyti tik Danijoje pagaminto nitroglicerino, kuris yra keturis kartus brangesnis už Rusijos gamybos.

Rusijoje pagaminto nitroglicerino pakuotė kainuoja kiek daugiau nei litą, o danų gamybos - daugiau nei 4 litus.

Iki šių metų gegužės mėnesio Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamentas išduodavo laikinuosius leidimus neregistruotam Rusijos gamybos nitroglicerino realizavimui Lietuvos vaistinėse. Kiekviena vaistų serija, realizuojamų Lietuvoje pagal laikiną leidimą, buvo tiriama Vaistų kontrolės laboratorijoje.

Pasak ministerijos pranešimo, ištyrus Rusijos gamybos nitroglicerino tabletes, buvo surasta daug pažeidimų - tabletės aptrupėjusios, jose nustatytas per mažas nitroglicerino kiekis.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos teigimu, Rusijoje pagaminto nitroglicerino nutarta neregistruoti dėl to, kad šis vaistai farmacijos firmoje "Oktiabr" gaminami nesilaikant geros gamybos praktikos standarto. Taip pat nebuvo pateikti vaisto stabilumo ir saugumo tyrimai, neaiškiai suformuluotos vaisto vartojimo indikacijos.

Todėl farmacijos bendrovei "Nycomed" Lietuvoje įregistravus savo nitrogliceriną, Rusijoje pagamintas nitroglicerinas buvo išbrauktas iš leidžiamų parduoti vaistų, neįrašytų į Lietuvos valstybinių vaistų registrą, sąrašo.

Ministerijos teigimu, Rusijos farmacijos firmai pašalinus aptiktus trūkumus, nitroglicerino registracijos klausimas bus svarstomas iš naujo.