Prie daugelį metų besitęsiančios bylos ketinama grįžti, gavus atsakymą iš Airijos į teisinės pagalbos prašymą. Atsakymo turinys gali būti paviešintas teismo posėdyje.

Vilniaus apygardos teismas Airijos pilietį Michaelą Campbellą 2011 metais nuteisė 12 metų laisvės atėmimo bausme dėl paramos teroristinei grupei, neteisėto ginklų laikymo ir pasikėsinimo tiekti kontrabandą. Lietuvos apeliacinis teismas 2013 metais jį išteisino, nusprendęs, kad kaltinamasis veikė išprovokuotas žvalgybos agentų.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nurodė iš naujo peržiūrėti bylą. Ją iš naujo atvertęs Lietuvos apeliacinis teismas prokuroro prašymu nusprendė kreiptis į Airijos teisėsaugos institucijas dėl M.Campbello brolio apklausos.

Airijos pareigūnų prašyta liudytoju apklausti Liamą Campbellą, kuris buvo vadinamas vienu iš svarbiausių „Tikrosios Airijos respublikonų armijos“ vadų. Britai anksčiau atsisakė jį išduoti Lietuvai, motyvuodami prastomis kalinimo sąlygomis.

Lietuvos apeliacinis teismas pernai taip pat prašė Valstybės saugumo departamentą (VSD) pateikti duomenis apie galimą VSD susirašinėjimą su kitomis valstybėmis dėl M. Campbello bendravimo Lietuvoje su kitais asmenimis.

M.Campbellas Vilniuje suimtas 2008 metų sausį, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento. Iki išteisinimo daugiau kaip penkerius metus jis buvo suimtas.

Viename teismo posėdyje prokuroras yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad M. Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

Jis pats tikino tapęs Britanijos ir Lietuvos žvalgybos pareigūnų provokacijos auka.

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.

Sulaukęs išteisinamojo nuosprendžio M. Campbellas iškart išvyko iš Lietuvos ir teismo posėdžiuose Vilniuje turbūt nedalyvaus.