Toks sprendimas priimtas JAV Senatui paskelbus ataskaitą apie slaptus Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimus praeitame dešimtmetyje.

„Mes prašysime, kad būtų pateikta ataskaita, kuri buvo išplatinta viešojoje erdvėje“, - trečiadienį žurnalistams sakė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis.

„Svarstysime, ar nevertėtų prašyti ne sutrumpintos ataskaitos formos, o visos ataskaitos“, - pridūrė jis.

Pasak jo, prokuratūra jau anksčiau kreipėsi į JAV dėl teisinės pagalbos, tačiau Vašingtonas prašomos pagalbos nesuteikė.

Lietuvos generalinė prokuratūra šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl spėjimų, kad Lietuvoje įkurtame slaptame amerikiečių centre 2004-2006 metais galėjo būti kalinamas Saudo Arabijos pilietis Mustafa al-Hawsawis), kuris šiuo metu kalinamas Gvantanamo kalėjime. Vykdyti tyrimą prokurorus metų pradžioje įpareigojo teismas.

Anot I.Mikelionio, galimybė pripažinti M.al-Hawsawį nukentėjusiuoju „yra pakankamai atviras klausimas, bet šiai dienai šis asmuo Lietuvos teisėsaugai yra nepasiekiamas“.

Paklaustas, ar Lietuva bendradarbiauja su Lenkija ar Rumunija, kurios taip pat įtariamos turėjusios slaptus CŽV kalėjimus, prokuroras atsakė: „Galiu pasakyti, kad taip, bendradarbiaujama, tiesiog nenorėčiau šiai dienai leistis į detales“.

I.Mikelionio teigimu, tyrimas ir toliau atliekamas dėl „neteisėto asmens gabenimo per valstybės sieną“, bet gali būti perkvalifikuojamas gavus papildomų duomenų.

Lietuvoje 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą buvo identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.