„Latvijos visuomenė tvirtai ir galutinai apsisprendė, kad latvių kalbos, kaip valstybinės Latvijos kalbos, įteisinimas – tai vienintelis kelias į darnią Latvijos visuomenę ir latvių tautos unikalumo išsaugojimą“, – savo laiške Latvijos Saeimos Pirmininkei Solvitai Aboltinai teigia I. Degutienė.

Pasak Seimo Pirmininkės, nacionalinio referendumo rezultatai patvirtino 2012 m. vasario 2 d. Latvijos Respublikos Saeimos priimtą pareiškimą dėl latvių kalbos nacionalinio vaidmens, kuriame teigiama, kad latvių kalba, kaip bendra visų Latvijos gyventojų kalba, yra svarbi užtikrinant demokratinį dalyvavimą ir darnią Latvijos visuomenę, rašoma Seimo pranešime spaudai.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio, Latvijos piliečiai referendume apgynė savo valstybinę kalbą ir baltiškos kultūros tęstinumą. 

„Tai yra Latvijos valstybingumo pasiekimas, kuriuo Latvija gali pagrįstai didžiuotis, o mes, lietuviai, ir visos kitos tautos privalome gerbti“, - sako ministras.

Kartu jis pabrėžia, kad Baltijos valstybės visada gerbė ir toliau puoselės kultūrinę bei kalbinę įvairovę, tačiau tai niekam nesuteikia teisės klibinti valstybės ir tautos pamato – valstybinės kalbos, rašoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.