Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Alvydas Medalinskas ketvirtadienį pareiškė, jog iš oficialios Lietuvos valdžios pozicijų tokios grupės įkūrimas yra "komplikuotas ir nerekomenduotinas".

Vietoje parlamentinių ryšių grupės jis pasiūlė įkurti Lietuvos ryšių su Baltarusija draugiją, kuri būtų užregistruota ne Seime, o Teisingumo ministerijoje.

Kaip žinoma, Vakarų valstybės ir Lietuva nepripažįsta spalio mėnesį išrinkto Baltarusijos Nacionalinio susirinkimo, o teisėtu parlamentu laiko Aleksandro Lukašenkos paleistą 13-ojo šaukimo Aukščiausiąją Tarybą, kurios pirmininkas Semionas Šareckis dabar gyvena Lietuvoje.

Vienas iš parlamentinių ryšių su Baltarusija grupės iniciatorių ir jos pirmininkas Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovas Bronius Bradauskas ketvirtadienį Seime perskaitė grupės pareiškimą, kuriame teigiama, jog grupės tikslas - "padėti Lietuvos vykdomajai valdžiai efektyviai spręsti bendradarbiavimo problemas, o Lietuvos ir Baltarusijos piliečiams - aktyviau reikštis įvairiose valstybinio bendradarbiavimo srityse".

Taip pat B. Bradauskas pareiškė, jog grupė sieks "prisidėti prie tarptautinės bendrijos pastangų raginant Baltarusijos valdžią imtis konkrečių priemonių demokratizacijos procesų plėtrai šalyje".

Grupės nuomone, Lietuvos ir Baltarusijos santykiai turėtų būti plėtojami geros kaimynystės principais, kurie įtvirtinti 1995 metų sutartyje tarp Lietuvos ir Baltarusijos dėl geros kaimynystės ir bendradarbiavimo.

Į šią grupę kol kas užsirašė 24 Seimo nariai, daugiausia iš opozicinės Socialdemokratinės koalicijos frakcijos.