Pirmą kartą šalies istorijoje rengtuose Lietuvos Metų Moters rinkimuose D. Grybauskaitė nurungė teatro režisierę Dalią Ibelhauptaitę ir Lietuvos nuolatinę atstovę prie UNESCO ambasadorę Iną Marčiulionytę. Tai paaiškėjo sekmadienio vakarą vykusio renginio metu.

2008 metų laureatę rinko autoritetinga komisija ir visuomenė, už ją galėjo balsuoti ir DELFI skaitytojai. D. Grybauskaitė surinko daugiausiai komisijos ir visuomenės balsų. Jai įteikta originali lietuvių juvelyro sukurta segė.

„Dėkoju visiems, kurie plojote, dėkoju visiems, kurie balsavote. Ir balsavote ne tik už mane - balsavote už visas Lietuvos moteris ir visas nominantes. Šiandien tai tikrai labai graži dovana“, - atsiimdama apdovanojimą sakė D. Grybauskaitė. Ji pasidžiaugė, kad didžiulė garbė būti nominuotų moterų tarpe.

Metų Moterį publika sveikino atsistojusi.

Apdovanojimas – iš mylimo aktoriaus rankų

Eurokomisarė kalbėjo, kad graži saulėta kovo 1-oji - trigubai džiaugsminga diena, nes apdovanojimą ji gavo iš mylimo aktoriaus - Regimanto Adomaičio - rankų. „Kiekviena nominuota moteris – iškili, mokėjusi dirbti, aukotis ir užsikrauti tokią naštą, kokią ji buvo pajėgi nešti ir kokią jai užkraudavo kiti. Manau, kiekviena iš mūsų mokame tai daryti ir darome kiekvieną dieną“, - kalbėjo 2008 m. Metų Moteris.

Po renginio DELFI paklausta, kuris titulas – Metų eurokomisarės, ar Metų Moters – mielesnis, D. Grybauskaitė sakė, kad visi titulai prie širdies, verti, ir, kaip tikisi ji, uždirbti.

D. Grybauskaitė gautą titulą kartu laiko ir papildoma atsakomybės našta. „Ir matau, ir girdžiu, kaip žmonės vertina. Tai iš tikrųjų teikia vilties, kad ateityje visi kartu – ir moterys, ir vyrai – galėsime pakelti visus sunkumus“, - kalbėjo 2008 m. Metų Moteris.

Pagerbtos dar 9 moterys

Apdovanojimų metu paskelbtos ir 9 papildomų nominacijų laureatės.

„Metų atradimas“ - klasikinės muzikos atlikėja, mecosopranas Liora Grodnikaitė.

„Metų iniciatyva“ - „Gelbėkit vaikus“ generalinė sekretorė, projekto „Augink atsakingai“ iniciatorė Rasa Dičpetrienė. Prieš paskelbdamas nugalėtoją dizaineris Juozas Statkevičius pasakojo apie neseniai matytą laidą, kurioje kalbama apie ministrus, labiau besirūpinančius ne sava šalimi, bet penio ilgiu. Anot J. Statkevičiaus, tvarką padarys tik atėjusios moterys, mat vyrais pasitikėti nebegalima.

„Metų pergalė“ - buriuotoja, 2008-ųjų Pekino olimpinėse žaidynėse iškovojusi sidabrą Gintarė Volungevičiūtė. Sportininkės apdovanojimą atsiėmė jos mama, paraginusi auginti darbščias, doras ir neišpuikusias dukras. G. Volungevičiūtė vaizdo įraše gerbėjams dovanojo pačios pianinu atliekamą kūrinį.

„Metų alternatyva“ - drabužių dizainerė, Berlyne vykusiame tarptautiniame jaunųjų Europos dizainerių konkurse „Createurope: The Fashion Academy Award“ pripažinta geriausia 2008-ųjų jaunąja Europos kūrėja Agnė Kuzmickaitė. „Man metų moteris – žmona, o alternatyva – A. Kuzmickaitė“, - skelbdamas nugalėtoją, juokavo grupės „G&G Sindikatas“ narys Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

„Metų karjera“ - ambasadorė, Lietuvos nuolatinė atstovė prie UNESCO, š. m. lapkritį oficialiai pristatyta kaip bendra Baltijos šalių kandidatė į UNESCO generalinio direktoriaus postą 2009–2013 metų kadencijai Ina Marčiulionytė.

„Metų šviesa“ - medicinos mokslų daktarė, vaikų kardiologė, Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose dirbanti Rita Sudikienė.

„Metų nematomas darbas“ - Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Petronėlė Valatkevičienė.

Specialus DELFI apdovanojimas „Už drąsų ir nestereotipinį požiūrį“ atiteko filosofijos mokslų daktarei, publicistei Nidai Vasiliauskaitei. Jos bijantiems skaitytojams N. Vasiliauskaitė linkėjo humoro jausmo. Moteriai prizą įteikė DELFI vyriausiosios redaktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas.

„Už viso gyvenimo nuopelnus“ „Moters“ žurnalas apdovanojo literatūrologę, Vilniaus universiteto profesorę Viktoriją Daujotytę-Pakerienę.

Visos apdovanotosios gavo keramikos gaminį.

L.Grodnikaitė: svarbiausia – kiekviena akimirka

„Kiek suprantu, apdovanojimas yra už darbą, darbas yra labai malonus ir labai mylimas, mėgiamas. Su apdovanojimais, ar be jų, tikiuosi jį tęsti labai daug metų. Svarbiausia – ne pats apdovanojimas, o tai, kad tokia garbinga draugija ir tokios garbingos moterys pagerbtos“, - DELFI kalbėjo L. Grodnikaitė.

Paprašyta išskirti įspūdingiausią karjeros akimirką ar vaidmenį, solistė aiškino, kad tokio nebuvo. „Absoliučiai kiekviena diena ir kiekviena akimirka scenoje ar repeticijų kambaryje yra pati pati svarbiausia“, - aiškino pašnekovė.

Atlikėja tikisi, kad Lietuvos publika turės noro ir galimybių jos klausytis. L. Grodnikaitė sako, kad į Lietuvą, kur šeima, draugai ir savas miestas, jai visada labai patinka sugrįžti.

Moterims dainavo vyrai

Iškilmingą ceremoniją vedė Marijonas Mikutavičius ir Giedrius Masalskis. Renginio metu žaviausioms ir veikliausioms Lietuvos moterims koncertavo Deivis, Mantas Jankavičius, Alanas Chošnau, Donatas Montvydas, Edmundas Seilius, Egidijus Sipavičius, Kastytis Kerbedis, berniukų choras „Ąžuoliukas“ ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos vyrų choras „Kariūnas“.

Renginį tiesiogiai transliavo TV3 televizija.

Šešiolika metų gyvavusi žurnalo „Moteris“ idėja rinkti Metų Moterį tampa nacionaliniu projektu, kuriuo siekiama įvertinti lietuvių moterų nuopelnus ne tik mūsų šaliai, bet ir pasauliui.

Iki šiol žurnalo „Moteris“ Metų Moters titulą jau yra pelniusios Alma Adamkienė, Kazimira Prunskienė, Rūta Vanagaitė, Bronė Vainauskienė, Janina Lapinskaitė, Lolita Varanavičienė, Algimanta Žukauskienė, Nijolė Drazdienė, Gražina Liautaud, Ugnė Karvelis, Rūta Jezerskytė, Nomeda Marčėnaitė, Edita Mildažytė, Jurga Ivanauskaitė, Jurga Šeduikytė.

„Lietuvos Metų Moteris‘2008“ komisiją sudarė 8 nariai – mokslo, verslo ir kultūros atstovai: žurnalo „Moteris“ vyriausioji redaktorė Gražina Michnevičiūtė, Vilniaus universiteto rektorius prof. Benediktas Juodka, mokslininkas, dėstytojas, SEB banko prezidento patarėjas, finansų analitikas Gitanas Nausėda, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Robertas Dargis, dirigentas Modestas Pitrėnas, teatro kritikė Ada Paukštytė, žurnalistė, VšĮ „Rožinio kaspino draugija” įkūrėja Erika Umbrasaitė, menininkė, vaikų labdaros akcijų globėja, „Metų Moteris 2004“ Nomeda Marčėnaitė.