Juo tapo Seimo narys Janas Senkevičius. Prieš pora savaičių vykusiame LLS suvažiavime pirmininku buvo perrinktas Ryšardas Maciejkianiecas.

Abu jie ginčija vienas kito įgaliojimus.

J. Senkevičius BNS korespondentui sakė nepripažįstąs prieš pora savaičių vykusio suvažiavimo. Pasak jo, jame dalyvavo tik apie 90 žmonių, "iš kurių trečdalis yra R. Maciejkianieco giminės".

Šio savaitgalio suvažiavime, pasak J. Senkevičiaus, dalyvavo per 400 delegatų.

J. Senkevičius sakė, kad suvažiavime be kitų buvo priimta rezoliucija dėl LLS strateginės partnerystės su Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA). LLRA yra politinė organizacija, atstovaujama Seime ir Pietryčių Lietuvos savivaldybėse.

J. Senkevičius sakė, jog derėsis su R. Maciejkianiecu dėl pareigų ir "regalijų" perdavimo. Tuo tarpu R. Maciejkianiecas BNS tvirtino, kad LLS dirba kaip ir anksčiau, leidžiamas laikraštis, Vilniuje toliau statomi Lenkų namai.

"Sąskaitos, antspaudai, formali valdžia - pas mus", sakė R. Maciejkianiecas.

Jo teigimu, pastarajame suvažiavime padaryta daug pažeidimų.

"Jei jie nesupras šito, galų gale yra teismas", sakė R. Maciejkianiecas.

"Jūs dabar galėsite juoktis iš vietinių lenkų, bet tai ir viskas", komentavo Lenkų sąjungoje kylančius konfliktus R. Maciejkianiecas.

Šiems nesutarimams pirmadienį nemažai dėmesio skyrė Lenkijos spauda.

Apie tai išsamūs straipsniai spausdinami dienraščiuose "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita" ir "Trybuna", o keliomis eilutėmis informavo "Žycie".

Pasak "Rzeczpospolitos", galėtų egzistuoti netgi dvi to paties pobūdžio organizacijos, tačiau, kaip laikraščiui sakė "Kurier Wilenski" redaktorius Z. Zdanowiczius, "vietoj normalios veiklos vyks ginčai teisme dėl turto ir patalpų padalijimo".

"Gazeta Wyborcza" pastebi, kad "konfliktas sąjungoje jau brendo seniai, kadangi daugeliui valdybos narių nepatiko autoritarinis Ryšardo Maciejkianieco vadovavimo stilius. Jis taip pat buvo kaltinamas finansiniais piktnaudžiavimais".

"Trybuna" rašo, jog nors "Maciejkianiecą remia tik nedidelis būrelis Lietuvos lenkų sąjungos narių, jis ir toliau valdo sąjungos patalpose, leidžia laikraštį "Nasz Dziennik", savo rankose turi visus organizacijos antspaudus, ir, matyt, problemą, kuri sąjunga yra legali, turės išspręsti teismas".

Svarbiausios lenkų tautinės mažumos visuomeninės organizacijos konfliktą sukėlė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) nesutikimas, kad lenkai savivaldybių rinkimuose dalyvautų "lietuviškų" partijų sąrašuose.

LLRA yra įkūrusi Lietuvos lenkų sąjunga, nes visuomeninės organizacijos negali dalyvauti rinkimuose.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją