Nuo lapkričio 10-sios Pusiaujo Gvinėjos Malabo uoste laikomas Lietuvos refrižeratorius yra kaltinamas nelegalia žvejyba.

Laivo operatorės UAB "Baltic Atlant Shipping" atstovas Bronius Bikulčius BNS sakė, jog antradienį laive lankėsi vietos teisininkas, kuris pastebėjo Pusiaujo Gvinėjos kariškių savivalę.

"Iš laivo juristas išvyko pas prezidentą, kad praneštų apie esamą padėtį laive", tvirtino B. Bikulčius.

Anot jo, šiuo metu Lietuvos laivo byla yra civiliniame teisme, o kariškiai, saugantys laivą, nesutinka, jog šią bylą nagrinėtų civilinis teismas.

"Jie net juristui pasakė: "kaip mes pasakėme, taip ir bus", sakė B. Bikulčius. Anot jo, "panašu, kad atsirado grupuotė, kuri mano, kad yra galingesnė už prezidentą ir gali jo neklausyti".

"Rytas" buvo sulaikytas prie Pusiaujo Gvinėjos Bioko salos, kai plaukė iš Mauritanijos į Kamerūną. Lietuvos laivas buvo nukreiptas į salos Malabo uostą, kur tebėra iki šiol.

"Ryto" triumuose buvo 2656 tonos šaldytos žuvies ir daugiau kaip 100 tonų žuvies miltų. Šis maždaug 1 milijono JAV dolerių vertės krovinys priklauso Belgijos bendrovei "Luyben ALG. Handelsmaat NV".

Šeštadienį vietos pareigūnai, iškrovę maždaug 80 - 90 tonų šaldytos žuvies, nutraukė krovinio grobstymą.

Pasak B. Bikulčiaus, laivui pareigūnų paskirta bauda šiuo metu sumažinta nuo 1,3 mln. iki 500 tūkst. JAV dolerių.

Klaipėdos uoste registruoto laivo įguloje yra 38 žmonės. 33 iš jų yra Lietuvos piliečiai, likę 5, įskaitant kapitoną - Rusijos piliečiai. Šiuo metu visi įgulos nariai yra laive.