Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos (URM) politikos direktorius naktį iš penktadienio į šeštadienį praleido beveik be miego, atsakinėdamas į tiek Turkijoje įstrigusių, tiek į ją susiruošusių nerimaujančių keliautojų, derindamas URM atsaką.

„URM stebi situaciją ir atnaujina informaciją dėl rekomendacijų. Kol kas dėl susidariusios padėties rekomenduojame susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Turkiją. Paskutinė rekomendacija buvo 8 val. ryto, vėliau įvertinsime ir atnaujinsime informaciją“, – DELFI teigė R. Kačinskas.

Rolandas Kačinskas

Tiesa, šeštadienio rytą jis viešai nusistebėjo, kad dalis lietuvių atostogautojų – apie 300 žmonių vis tiek išvyko į Turkiją.

„Visą naktį su kolegomis bendravome su LR piliečiais, aiškinant situaciją ir teikiant URM rekomendacijas. Nustebino, kad nemažai žmonių vis tiek ketino ar net ketina vykti į Turkiją, nepaisant įtampos šalyje. Aiškinau, kad visų prioritetas Nr.1 tokioje situacijoje turi būti jų ir kitų saugumas“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė diplomatas.

Vis dėlto aiškėja, kad pabūgusiems dėl savo saugumo ir panorusiems atsisakyti kelionių į Turkiją iš kelionių organizatorių galima sulaukti nemalonios žinios.

Pabūgo keliauti į Antaliją

Į DELFI kreipėsi skaitytoja, kuri teigė, kad dar prieš mėnesį su vyru įsigijo ir apmokėjo kelionę į Antaliją. Už dvi savaites atostogų jie sumokėjo 1253,55 eurus. Tai jau buvo antras kartas, kai Julija keliavo į Turkiją per tą pačią agentūrą.

„Turėjome išskristi į Antaliją pirmadienį 5 valandą ryto. Bet kadangi įvyko tokia situacija Turkijoje, pasikalbėjome su vyru ir nusprendėme nekeliauti. Iš pat ryto kreipėmės į kelionių agentūros atstovę su prašymu pakeisti kelionę į kitą šalį, galėtume net primokėti.

Jei tai neįmanoma, norėtume susigrąžinti pinigus, nes tai nėra mūsų kaltė. Juk net sutartyje nurodyta, kad jei kelionės atsisakoma dėl aplinkybių, susijusių su klientu, likus 5 dienom ar mažiau iki kelionės pinigai negražinami. Mes bijome dėl savo gyvybių ir nenorime rizikuoti“, – sakė Julija.

Šiuo metu Turkijoje vyriausybės pajėgos bando identifikuoti ir sulaikyti visus karinio perversmo organizatorius bei rėmėjus, todėl padėtis šalyje yra įtempta, o kariuomenės dalinių lojalumas kelia abejonių.

Perversmas Turkijoje

Tačiau kelionės organizatorė, agentūra „Megaturas“ atsisakė keisti bilietus bei grąžinti pinigus. Esą nemažai žmonių kreipėsi su tokiais pat prašymais, tačiau likus dviem dienom iki skrydžio nieko negalima padaryti.

„Jie man sakė, kad dėl įvykių Turkijoje, jų teigimu, niekas nesikeičia, nes į tą šalį galima skristi – URM rekomenduoja to nedaryti, bet nedraudžia“, – sakė Julija.

Diplomatų rekomendacijos neužtenka

„Megaturas“ atstovė Juratė Arlauskaitė patvirtino, kad pardavinėja bendrovių „Tez Tour“ ir „Novaturas“ keliones į Turkiją, vieną kurių pasirinko Julija.

Tačiau kadangi minėtos kelionių agentūros nepasiūlė nutraukti kelionių, o iš URM nėra raštiško draudimo vykti į Turkiją, niekas esą nesikeičia.

„Jei norite ką nors keisti ar anuliuoti kelionę, pasiskaitykite sutarties sąlygas ir viskas bus vykdoma pagal tas sąlygas. O jei URM draus skristi, tai, žinoma, nebus rengiami skrydžiai“, – teigė „Megaturo“ agentė.

„Tai agentūrai labai pasisekė, kad dabar yra savaitgalis, nes niekas, atsakingas už keliautojų teises šeštadienį ir sekmadienį nekelia ragelio. Net nežinau ką darysime, bet ko gero, jei neatgausime pinigų arba nesulauksime jokių kitokių pasiūlymų, kreipsimės į teismą – visos sumos mokėti nenorime, nes tai yra ne mūsų kaltė“, – sakė pašnekovė.

Jei tektų rinktis - nevyktų

Šiuo metu už maždaug 60 km nuo Antalijos atostogaujantis Gintautas Dirgėla DELFI sakė, kad bent jau viešbutyje nesijaučia, jog atostogautojai turėtų tiesioginių priežasčių nerimauti.

„Žiūrime turkiškas žinias, bet čia nieko nesijaučia, patikrinau skrydžių grafiką iš Antalijos oro uosto – viskas veikia. Žinoma, laikomės, ką rekomendavo URM – neiti iš viešbučių, nesirinkti susibūrimo vietose“, -sakė G. Dirgėla.

Jis tikino nenorintis niekam patarti, bet jei būtų skrydžio į Antaliją belaukiančių lietuvių vietoje, jis pasirinktų neskristi į Turkiją.

„Evakuotis iš čia lyg ir nėra ko, bet jei būčiau Vilniuje – neskrisčiau, – sakė G. Dirgėla, pabrėžęs, kad net sutiktų su finansiniu nuostoliu dėl neįvykusios kelionės, – turbūt būtų toks nuostolis, o ką daryti? Čia vienaip mums atrodo, gal čia ir ramu ir ne viską matome, o žiūrint žinias iš Vilniaus galbūt kitaip, tad nenorėčiau rizikuoti“.

Tiesa, anot G. Dirgėlos, viena didžiausių Vokietijos kelionių agentūrų keliauti atsisakiusių klientų nevertė padengti visų išlaidų.

„O jei lietuviai visus metus taupė pinigus poilsiui į Turkiją, tai tikrai nenorėčiau jų vertinti, bet suprantu ir juos“, – teigė pašnekovas.