Pagamintas sraigtasparnis AS 365 „Dauphin“ šiuo metu bandomas gamykloje.

„Planuojama, kad pirmasis iš trijų sraigtasparnių Lietuvą pasieks 2015 metų pirmą pusmetį“, - BNS informavo Krašto apsaugos ministerija.

Dviejų kitų sraigtasparnių gamyba taip pat pradėta. Jų pristatymas į Lietuvą preliminariai planuojamas iki 2015 metų pabaigos.

Pirmojo sraigtasparnio įsigijimas finansuojamas iš 2007–2013 metų Europos Sąjungos finansinės perspektyvos. Tam skirta apie 61 mln. litų, iš jų gamintojui jau sumokėta apie 35 mln. litų. Už kitus du sraigtasparnius sumokėta apie 30 mln. litų avanso iš KAM biudžeto lėšų.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas yra sakęs, kad vienas sraigtasparnis, kuris perkamas iš ES lėšų, vykdys civilines gelbėjimo ir paieškos funkcijas. Tuo metu kiti du sraigtasparniai, kurie perkami tik iš KAM lėšų, bus skirti kariuomenės funkcijoms vykdyti.

KAM sutartį dėl trijų sraigtasparnių AS 365 „Dauphin“ pirkimo su Europos aeronautikos gynybos ir kosmoso kompanijos EADS valdoma įmone „Eurocopter“ pasirašė 2013 metų spalį.

Viso projekto, kuris be sraigtasparnių įsigijimo, apima personalo apmokymo ir trijų metų garantinio aptarnavimo paslaugas ir antžeminės įrangos įsigijimą, vertė – apie 181 mln. litų (su PVM).

Penkių iš šešių kariuomenės turimų MI-8 sraigtasparnių naudojimo resursas baigsis 2016 metais.

Spręs dėl pėstininkų kovos mašinų įsigijimo

Vyriausybė šią savaitę ketina apsispręsti dėl teisės aktų, kurie reikalingi paskelbti konkursui dėl pėstininkų kovos mašinų įsigijimo.

Šį klausimą Vyriausybė svarstys trečiadienį.

Rengiantis skelbti viešųjų pirkimų konkursą dėl pėstininkų kovos mašinų įsigijimo, Krašto apsaugos ministerijos (KAM) parengtame nutarimo projekte siūloma padaryti išimtį, kad šiuo metu įslaptinta informacija taptų prieinama potencialiems pėstininkų kovos mašinų tiekėjams. Tokia galimybė yra numatoma viešuosius pirkimus gynybos srityje reglamentuojančiame įstatyme.

Ši informacija apimtų numatomų įsigyti pėstininkų kovos mašinų technines galimybes, karinių vienetų valdymo ir vadovavimo, ginkluotės, ryšių, stebėjimo ir taikymosi, apsaugos priemones. Taip pat pabrėžiama, kad tokios informacijos atskleidimas „keltų grėsmę Lietuvos kariuomenės karinių vienetų gyvybingumui bei nacionalinių ir NATO gynybos planų efektyvumui“.

Liepą krašto apsaugos ministerija pranešė išsiuntusi devyniems užsienio šalių gamintojams prašymus pateikti visapusišką informaciją apie jų gaminamas ratines pėstininkų kovos mašinas. Gamintojus atsakymus prašoma pateikti iki šių metų spalio vidurio, o pirkimo sutartis su gamintojais planuojama pasirašyti 2015 metais. Mašinos, anot KAM atstovų, galėtų kainuoti keletą šimtų milijonų litų ir būtų įsigijamos 2016-2020-aisiais metais, jomis būtų aprūpinti du mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ batalionai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (274)