JAV, Prancūzijoje, Japonijoje, Rusijoje ir daugelyje kitų šalių beprotiškai populiarūs pieštiniai pasakojimai pamažu skinasi kelią ir Lietuvoje.

Komiksuose dažnai susipina istoriniai motyvai bei sukurtos, išplėstos istorijos, o komiksų herojai tampa didvyriais ir superherojais, galinčiais ne tik sužadinti tiek vaikų, tiek suaugusiųjų vaizduotę, bet ir ugdyti patriotiškumą, stiprinti valstybingumo jausmą. Kai kurios šalys tai išnaudoja nešvariais tikslais.

Rusijos propagandininkams perrašinėjant Lietuvos ir kitų kaimyninių šalių istoriją netrūksta pavyzdžių, kur senovės Rusijos lyderiai bei jų veiksmai liaupsinami, o senieji Maskvos priešai - rusai, lenkai, vokiečiai išjuokiami, paverčiami niekšais.

Tuo tarpu atsakyti į gausiai Kremliaus finansuojamus vaizdo projektus populiariai pateikta istorinių įvykių versija lietuviams kol kas nelabai pavykdavo. Tačiau pasirodo, kad labiausiai trūko iniciatyvos.

Regis panaši misija įkvėpė ir lietuviškų istorinių komiksų serijos „Leičiai“ autorius. Jau trečiadienį Valdovų rūmuose įvyks „Leičiai“ pirmosios knygelės pristatymas.

„Tai nuotykių istorija apie stiprius, rinktinius Lietuvos vyrus, kurie kovojo už savo valstybę su daugybe galingų priešų. Lietuviškų istorinių komiksų serijoje „Leičai“ vaizduojamas istorijos faktų įkvėptas pasakojimas, kuris nukels skaitytoją į tolimą Lietuvos valstybės praeitį, kai Lietuvai teko kovoti dėl savo išlikimo ir stiprinti jauną šalies valstybingumą.

Prieš skaitytojų akis iškils paslaptingas, dar mažai atskleistas, leičių vaizdinys. Šie Lietuvos kariai savo ištikima tarnyba valdovui padėjo stiprinti ir plėsti jo valdžią, tada kai valstybė dar tik kūrėsi ir stiprėjo. Galiausiai jų atsidavimas padėjo Lietuvos, kaip galingos imperijos pamatus, kuri ne tik atlaikė milžinišką kryžiuočių spaudimą, bet ir ilgainiui tapo didžiausia valstybe Europoje.

Komikse vaizduojami senovės Lietuvos herojai , vykdydami savo valdovo valią, veikia pagoniškoje Lietuvoje, kuri dar tik pradėjo augti ir tapti reikšminga politine ir karine jėga savo regione. Pasakojimo veikėjai patenka į to laiko politinių intrigų sūkurį, tačiau galiausiai viską lems jų drąsa, sumanumas, ištikimybė savo pareigai ir kariškos draugystės jėga.

Komiksų serijos puslapiuose sutiksime Lietuvos valdovą, jo karius, paprastus viduramžių Lietuvos žmones, kryžiuočius, Livonijos ordino riterius, rusėnus, Livonijos gyventojus ir kitus iš Lietuvos istorijos knygų girdėtus, bet ne visada matytus veikėjus.

Veiksmo aplinka – pilys ir jų menės, gūdūs miškai, viduramžių miestai ir gyvenvietės, krivių prižiūrimos šventvietės ir pelkės, kuriuose gyvena to laikmečio lietuviui visiškai realios mitinės būtybės“, teigiama komiksų serijos aprašyme.

Nepagražinta istorija su smurto scenomis

Šį projektą istorinių komiksų mėgėjams pristatys patys šių komiksų serijos autoriai – scenarijaus autorius, istorikas Karolis Zikaras ir iliustratorius, Vilniaus Gedimino technikos universiteto lektorius Tomas Mitkus, taip pat ir vienas iš šio projekto konsultantų, archeologas doc. dr. Aleksiejus Luchtanas. Renginys bus viešas ir nemokamas.

„Mūsų tikslas per istoriją skatinti susidomėjimą Lietuvos praeitimi ir tokiu būdu skatinti patriotiškumą“, sakė K. Zikaras. Tiesa, jis pabrėžė, kad komiksas skirtas jaunimui nuo 16 metų, mat serijoje netrūko atvirų smurto scenų.

Nauji lietuviški komiksai "Leičiai"

Lietuviškų istorinių komiksų serijoje „Leičai“ autoriai iškėlė sau tikslą ne tik papasakoti intriguojančią istoriją apie didingą Lietuvos praeitį, bet ir parodyti kuo daugiau autentiškų vizualių detalių.

Kuriant lietuviškų istorinių komiksų seriją „Leičiai“ remtasi archeologine medžiaga, istorijos literatūra ir istoriniais šaltiniais. Šiame procese jiems taip pat talkino grupė Lietuvos archeologų, istorikų ir gyvosios istorijos propaguotojų bei rekonstruktorių.

Projektas iš dalies finansuotas Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Lietuvos kultūros tarybos lėšomis.

Galvoja ir apie komiksų ekranizaciją

Pirmosios keturios „Leičių“ serijos knygelės pasirodys jau 2016 metais. Pirmoji serijos knygelė pasirodys prekyboje jau nuo š. m. rugsėjo 1 d. Planuojama, kad prekiaujama bus internete bei Rūdininkų knygyne Vilniuje.

Autoriai tikina, kad ši komiksų serija turėtų išsiskirti savo stilistika bei siekiu vizualine kokybe lygiuotis į vakarietiškus komiksus.

Nauji lietuviški komiksai "Leičiai"

„Tikimės, kad sulauks skaitytojų dėmesio, išpopuliarės ir bus galima tęsti dar bent keletą metų“, – sakė K. Zikaras. Jis pabrėžė, kad komiksų turinys palankus ekranizavimui, tad neatmetama, kad vėliau lietuviškieji komiskai gali persikelti ir į ekranus.