Seimo ryšių su visuomene skyrius praneša, kad debatuose kalbėjusi Seimo delegacijos pirmininkė Birutė Vėsaitė ragino parlamentarus aiškiai pasisakyti už Rusijos balsavimo teisės ETPA suspendavimo pratęsimą, nes situacija Ukrainoje dramatiškai blogėja, tuo tarpu Rusija ir toliau neigia remianti Rytų Ukrainos teroristus ir neįvykdė nei vieno prieš devynis mėnesius priimtos ETPA Rezoliucijos įpareigojimo.

Birutė Vėsaitė
Anot jos, balsavimo teisių suspendavimo atšaukimas Rusijai, ir toliau eskaluojančiai konfliktą Ukrainoje, būtų Europos Tarybos demokratinių vertybių paniekinimas. Parlamentarams, kurie teigė, kad būtina palaikyti dialogą su Rusija, Seimo narė argumentavo, kad balsavimo teisių sustabdymas nėra dalyvavimo asamblėjos darbe sustabdymas, o dialogo atsisako pati Rusijos delegacija, grasinanti nedalyvauti ETPA darbe, jei jai nebus sugrąžintos balsavimo teisės.

Diskusijoje dalyvavęs delegacijos vicepirmininkas Emanuelis Zingeris, esantis ETPA nariu nuo 1993 metų, perskaitė parlamentarams Europos Tarybos įpareigojimus Rusijai stojant į šią organizaciją, kurių beveik nei vienas nebuvo įvykdytas. Seimo narys retoriškai klausė, kur dabar yra iškilūs Rusijos demokratai, tokie kaip S. Kovaliovas ir kiti, kurie Jelcino laikais buvo Rusijos delegacijoje ETPA – nejau pagal naujausius Rusijos įstatymus jie tapo „užsienio agentais“. Apie kokį dialogą galima kalbėti su šalimi, laužančia esminius tarptautinius įsipareigojimus, įskaitant Helsinkio aktą, kalbėjo Seimo narys.

Emanuelis Zingeris
„Jeigu mes pateisinsime agresiją kitos šalies atžvilgiu, pavojingai atidarysime Pandoros skrynią visų Europos sienų peržiūrai“ – perspėjo E. Zingeris.

Strasbūre vykstančios Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) plenarinės sesijos metu trečiadienio vakarą priimta Rezoliucija, kurioje iki balandžio plenarinės sesijos pratęsiamos sankcijos Rusijos delegacijai: balsavimo teisių suspendavimas, dalyvavimas valdančiųjų komitetų posėdžiuose, rinkimų stebėjimas ETPA delegacijų sudėtyje. Tai padaryta remiantis išvadomis, kad Rusija neįvykdė 2014 m. balandžio mėnesį ETPA priimtos Rezoliucijos įpareigojimų, o situacija nuo to laiko Rytų Ukrainoje tik ženkliai pablogėjo.

Rezoliucija priimta po įtemptų diskusijų, Asamblėjos narių nuomonėms išsiskyrus dėl balsavimo teisių Rusijai suspendavimo pratęsimo ar atšaukimo. Ir nors Rezoliucijos projekte buvo pasiūlymas atšaukti balsavimo teisių sustabdymą grindžiant dialogo būtinybe, plenarinės sesijos metu dauguma balsų patvirtinta pataisa, pratęsianti šią sankciją ik balandžio sesijos.