Pirmadienį senatorius R. Durbinas Senato posėdyje perskaitė pareiškimą dėl Rusijos prezidento Valdimiro Putino pasisakymų prieš Baltijos valstybių narystę NATO bei Rusijos URM pareiškimo.

Senatorius R. Durbinas griežtai sukritikavo V. Putino pareiškimą, jog Baltijos valstybių priėmimas į NATO būtų neapgalvotas veiksmas, kuris destabilizuotų padėtį Europoje.

Anot R. Durbino, negalima ignoruoti fakto, kad Baltijos valstybės "vis dar yra labai pažeidžiamoje padėtyje".

Pasak senatoriaus, Baltijos valstybės neturi "ko nors panašaus į raketų arsenalą, tačiau jos žiūri per sieną į savo kaimynes, Rusiją ir Baltarusiją, ir mato labai militarizuotą situaciją, daugeliu atveju labai grėsmingą", sakė R. Durbinas.

Komentuodamas Rusijos URM pareiškimą, neva Lietuvos prievartinis įstojimas į SSRS 1940 metais buvo savanoriškas, R. Durbinas teigė, jog tai "įžeidžiantis istorijos perrašymas".

"Mes manėme, kad Rusijos imperijos pabaiga bus istorijos perrašinėjimų pabaiga. Deja, ponas Putinas ir jo vadovybė Maskvoje atsigręžia į praeitį tais pačiais senais būdais", sakė senatorius R. Durbinas.

Anot jo, "tokia Rusijos Federacijos grėsmė Europos saugumui negali likti be atsako".

"Nepriimtina, kad Rusijos prezidentas toliau vadintų Baltijos šalis "buferinėmis valstybėmis", kurios ateityje neturėtų galimybės spręsti savo saugumo klausimus ir galėtų būti dar kartą nebaudžiamai pavergtos", sakė R. Durbinas.

"Įsivaizduoti Baltijos valstybes šachmatų pėstininkais, kurie būtų ten ir šen judinami Rusijos lyderių, yra visiškai nepriimtina. Neįtikėtina, kad Rusijos URM galėjo užmiršti slaptą Molotovo-Ribbentroppo paktą", sakė JAV senatorius.

R. Durbino teigimu, "minėtieji nerimą keliantys pareiškimai aiškiai parodo, kodėl Baltijos valstybės turi būti priimtos į NATO, tam, kad būtų parodyta Rusijai ar bet kuriai kaimyninei valstybei, jog jos turi atsisakyti teritorinių pretenzijų Baltijos valstybėms".

"Idėja, kad trys nykštukinės Baltijos valstybės gali grasinti milžiniškai ir galingai Rusijos Federacijai, yra juokinga. Jeigu Rusija nesikėsina į Baltijos valstybes, ji neturi ko bijoti dėl jų narystės NATO", sakė R. Durbinas.