„Diskusijos (JT Saugumo Taryboje) dėl pačios Ukrainos buvo ir išlieka itin emocingos bei aštrios. Jose Rusija panaudoja platų propagandos, netiesos, manipuliacijų ir spaudimo arsenalą. Kol kas, laimei, nepaisant propagandinės mašinos aktyvumo ir lobizmo tarp trečiųjų šalių, šiuo klausimu Rusija Taryboje išlieka akivaizdžioje mažumoje. Tačiau kuo toliau, tuo didesnių pastangų prireiks, kad taip ir liktų. Pasaulyje kaip reta gausu sudėtingų, mirtį sėjančių krizių, ir tarptautinės bendruomenės dėmesys neišvengiamai krypsta naujausių žiaurumų link. Dėmesio trūkumas naudingas tiems, kurie norėtų išbraukti Krymo aneksiją ir karą prieš Ukrainą iš tarptautinės visuomenės akiračio“, - penktadienį paskelbtame interviu savaitraščiui „Veidas“ sakė Lietuvos diplomatė.

Ji atkreipė dėmesį, kad pastaraisiais metais Rusija, kaip nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė, itin aktyviai naudojasi veto teise ne tik dėl Ukrainos.

„Kitas pavyzdys: bene baisiausios šio šimtmečio humanitarinės katastrofos akivaizdoje Rusija net keturis kartus pasinaudojo veto teise, blokuodama Saugumo Tarybos rezoliucijas dėl padėties Sirijoje. Galime tik spėlioti, kiek žmonių gyvybių būtume išsaugoję ir ar šiandien barbariškas teroristinis judėjimas ISIS būtų toks stiprus, jei Taryba būtų buvusi pajėgi priimti ankstyvus sprendimus dėl krizės Sirijoje“, - dėstė R.Murmokaitė.

Anot diplomatės, per beveik metus, kuomet Lietuva yra JT Saugumo Tarybos narė, išmoksta, kad „aktyviai, nuosekliai ir kryptingai veikdamos mažos šalys gali būti įtakingos ir svarbios žaidėjos“.

2013 metų spalio 17 dieną Lietuva buvo išrinkta į JT Saugumo Tarybos nenuolatines nares 2014–2015 metų laikotarpiui.