„Parlamentarė buvo už Britanijos pasilikimą, aktyvi kampanijos dalyvė. Matyt, kad šį flangą, kuris pasisako už Britanijos likimą, suaktyvuos įvykis, tačiau kiek, sunku pasakyti, ar to užteks, kad pasilikimo šalininkai laimėtų referendumą“, — BNS penktadienį sakė ambasadorė.

Anot diplomatės, britai yra šokiruoti žmogžudystės įžūlumo, o abi kampanijos pusės sutarė vienai dienai sustabdyti agitacijas prieš birželio 23-osios referendumą.

„Britai yra šoke. Vakar, kai buvo paskelbta ši žinia, nebuvo aišku, kaip reaguoti, nes visus šokiravo pats žmogžudystės įžūlumas: tai įvyko Jorkšyre, pirmą valandą dienos, parlamentarei einant iš susitikimo su rinkėjais - ji buvo užpulta, į ją šaudyta, durta peiliu, užpuolikas iškart areštuotas. Liudininkai teigia, kad jis užpuolimo metu šaukė „Britain first“ (Britanija pirmiausia), tai yra „Brexit'o“ kampanijos šūkis, kas siūlo politinius žmogžudystės motyvus“, — svarstė diplomatė.

Ji sakė, kad šis faktas yra „labai neraminantis“ bendrame „labai emocingos“ kampanijos kontekste.

Užuojautas dėl J. Cox žmogžudystės pareiškė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, premjeras Algirdas Butkevičius, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Europos Komisijos narys Vytenis Povilas Andriukaitis, kiti Lietuvos politikai.

„Per toli. Pernelyg pavojinga“, - rašė prezidentė. „Tokiais būdais neįmanoma pasiekti jokių politinių tikslų“, — pabrėžė premjeras. „Neapykanta yra mirtina. Siunčiu maldas šeimai ir draugams“, - teigė L.Linkevičius. Užuojautas jie pareiškė socialiniame tinkle „Twitter“.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė užuojautos dėl J.Cox mirties laiške Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmų Pirmininkui Johnui Bercowui rašo, jog „brutaliu nusikaltimu buvo nutrauktas jos ryžtingas įsipareigojimas ir atstovavimas ją išrinkusiems žmonėms“.

„Aukos artimiesiems ir Jūsų šalies žmonėms norime palinkėti tvirtybės šiuo sunkiu metu“, – teigia Seimo pirmininkė.

Didžiosios Britanijos parlamento narė, leiboristų partijos atstovė Jo Cox buvo šalies narystės Europos Sąjungoje kampanijos dalyvė, pasisakiusi ir už didesnę Britanijos pagalbą pabėgėliams iš Sirijos, buvo nužudyta Berstolo kaime Vakarų Jorkšyre, Anglijos šiaurėje - savo rinkimų apylinkėje. Nusikaltimo vietoje rasti ginklai, tarp kurių buvo ir šaunamasis, policija sulaikė 52-ejų įtariamąjį.

Referendumas dėl Didžiosios Britanijos ateities ES vyks kitą ketvirtadienį. Apklausos rodo, kad tiek ES skeptikų, tiek šalininkų stovyklos yra apylygės.