Pasak jo, vizitas rengiamas pagal praeitą mėnesį Jeruzalėje pasirašytą dvišalį susitarimą, kuriuo Lietuva ir Izraelis sutarė plėtoti bendradarbiavimą ir profesinius kontaktus archyvų srityje, taip pat plėtoti archyvinius dokumentų tyrimus, susijusius su abiejų šalių istorija.

Susitarimas sudaro galimybes ieškoti su abiem šalimis susijusių dokumentų tiek Lietuvos, tiek Izraelio archyvuose, tačiau, kaip sakė R.Kraujelis, didesnį interesą turi Jad Vašemas.

"Šis dokumentas visų pirma demonstruoja gerą abiejų institucijų valią plėtoti bendradarbiavimą, nes maždaug prieš 15 metų nors ir buvo užmegzti tam tikri kontaktai tarp Archyvaro ir Jad Vašemo, jie buvo šiek tiek atvėsę. Dabar šis susitarimas rodo, kad yra geri ketinimai tarpusavyje bendradarbiauti, o iš kitos pusės mūsų dokumentai yra labai svarbūs ir reikalingi Jad Vašemo misijos vykdymui", - BNS sakė R.Kraujelis.

"Mes savo atžvilgiu ir valstybės mastu deklaruojame, kad esame tikrai atviri ir priimsime visus tyrinėtojus, be jokių problemų paruošime reikalingų dokumentų kopijas", - teigė jis.

Susitarimas sudarytas praeitą mėnesį, kai Lietuvos kultūros ministras Arūnas Gelūnas lankėsi Izraelyje ir buvo susitikęs su Jad Vašemo direktorato pirmininku Avner Shalev. Tada ministras perdavė vyriausiojo archyvaro R.Kraujelio pasirašytą sutartį, kurią Jeruzalėje pasirašė ir A.Shalevas. Šis susitarimas pasirašytas penkiems metams su galimybe jį pratęsti.

1953 metais Jad Vašemo muziejus skirtas pagerbti holokausto aukas ir žydus gelbėjusius žmones. Jame esantys tyrimų centras atlieka holokausto studijas, apmoko švietimo darbuotojus ir supažindina su žydų žudynių istorija plačiąją visuomenę.