Pareigūnai nejuokais ėmėsi aiškintis, kas internete skleidžia Lietuvai priešišką Rusijos propagandą, medžioja Maskvos ideologų gerbėjus ir skleidžia visokeriopą valstybei priešišką „informaciją“.

Kaip DELFI informavo Generalinė prokuratūra, šiuo metu vyksta du tyrimai pagal DELFI paviešintą informaciją. Pirmasis – dėl Kremliaus ideologiją skleidžiančio tinklapio ltnacionalistas.wordpress.com, kurio veiklą DELFI aprašė pernai spalį, jau gerokai pasistūmėjęs. Naują tyrimą teisėsauga pradeda dėl agituojančių Lietuvoje sekti Ukrainos prorusiškų separatistų pėdomis ir kurti „Vilniaus liaudies respubliką“.

„Tautiniai socialistai“ prisižaidė

„Tautiniais socialistais“ pasivadinę veikėjai aktyviai veikė ne tik internete. Jie savo šalininkų ieškojo ir skleisdami propagandą gyventojų pašto dėžutėse, o Lietuvos narystę NATO ir Europos Sąjungoje vadino okupacija. Šiems „kremlinams“ teisėsauga jau mina ant kulnų.

„Puslapį ltnacionalistas.wordpress.com administruojantys asmenys yra identifikuoti. Dėl su šiuo puslapiu susijusių asmenų veiklos jau yra pradėti du ikiteisminiai tyrimai“, - DELFI teigė Generalinės prokuratūros atstovė Vilma Mažonė.

Pasak jos, Panevėžio apygardos prokuratūroje „tautinių socialistų“ veikla tiriama pagal Baudžiamojo kodekso (BK) straipsnį, numatantį atsakomybę už teroristinių nusikaltimų kurstymą – už tai gresia iki ketverių metų už grotų. Panevėžio prokurorai taip pat vykdo tyrimą pagal dar du BK straipsnius: „Vieši raginimai smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą“ bei „Antikonstitucinių grupių ar organizacijų kūrimas ir veikla“. Už pirmąjį gresia iki penkerių metų nelaisvės, už antrąjį – nuo treju iki dešimties metų belangėje.

Ir tai dar ne viskas. Antrą ikiteisminį tyrimą atlieka Klaipėdos apygardos prokuratūra – taip pat dėl antikonstitucinių organizacijų kūrimo. Be to, šiuo metu prokurorai sprendžia, ar „tautinių socialistų“ atžvilgiu pradėti trečią ikiteisminį tyrimą.

Medžioja ir „liaudies respublikos“ kūrėjus

Prokurorai taip pat žaibiškai reaguoja į informaciją apie raginimus Vilniaus krašte Ukrainos separatistų pavyzdžiu kurti „Vilniaus liaudies respubliką“. Apie šių „kremlinų“, agituojančių į Lietuvą įvesti „žaliuosius žmogeliukus“ iš Lenkijos, veiklą DELFI rašė sausio 29 d.

„Vasario 4 d. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 121 ir 122 str. dėl puslapio „Wileńska Republika Ludowa - Виленская Народная Республика“, - informavo prokuratūros atstovė V. Mažonė.

Jos minimi BK straipsniai – tie patys, už kuriuos belangė gresia „tautinaims socialistams“: „Vieši raginimai smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą“ bei „Antikonstitucinių grupių ar organizacijų kūrimas ir veikla“. Terorizmo kurstymu „liaudies respublikos“ agitatorių pareigūnai neįtaria – bent jau kol kas.

Ar prie „tautinių socialistų“ arba „Vilniaus liaudies respublikos“ šalininkų veiklos gali būti prisidėję užsienio valstybių piliečiai, prokurorai nekomentuoja.