Kupiškio rajone Aukštupėnų kaime įvyko nelaimė - medis užmušė 1975 m. gimusią moterį.

Tragedija įvyko, kai ugniagesiai - gelbėtojai atvyko tvarkyti dviejų kamienų pasvirusio medžio. Deja, medis virto ne taip, kaip tikėtasi ir vienas jo kamienas užmušė netoliese stovėjusią gyventoją, o kitas užkrito ant ugniagesio-gelbėtojo, kuris buvo išvežtas į ligoninę.

"Kalvarijos savivaldybėje, Pagraužių kaime siaučianti audra griauna pastatus, šluoja viską kas pasitaiko audros kelyje", - rašė DELFI skaitytojas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, iki 20 val. dėl audros ugniagesiai-gelbėtojai buvo kviečiami 75 kartus, o 21 va. duomenimis - daugiau nei 100 kartų. Daugiausia - Klaipėdoje ir Klaipėdos krašte. Vėjas laužė medžius, ardė stogus.

Pavojingos situacijos susidarė ir kituose miestuose: užfiksuota, kad Kaune medis užvirto ant dviejų automobilių, Marijampolėje - ant autovežio, o Šilutėje vėjas nugriovė mūrinę sienelę, kuri taip pat apgadino netoliese stovėjusį automobilį.

Dėl stipraus vėjo šeštadienį Lietuvoje be elektros liko apie 40 tūkst. vartotojų, pranešė Lietuvos televizija. Kelias valandas neveikė senoji Klaipėdos perkėla, buvo apribota laivyba.

Klaipėdos krašte nuplėšti stogai, nuversta jachta

Palyginti nestiprus vėjas pajūryje pridarė nemenkos bėdos. Iš kilbloko išversta jachta. Nukentėjo naujai uždengtas Sendvario mokyklos stogas.

Pasak buriuotojų, vėjas siautęs pajūryje tikrai nebuvo stiprus. Matavimo įranga gūsiuose užfiksavusi 24,5 m/s greitį. Vidutinis paskutinių trijų valandų vėjo greitis vos siekia 20 m/s,, o paros greitis - 15 m/s.

Vėjo gūsis pagavo jachtą "Nereidė" ir smogė ją ant šono. Virstančios jachtos stiebas nulūžo atsirėmęs ant greta stovėjusios jachtos denio.

Beje, prie šios jachtos darbavosi buriuotojai, kurie incidento metu buvo išvykę pavalgyti. Papietavę vyrai vyrai rado vėjo atpūstą kaimynę.

Popietę buvo gauta pranešimų, kad vėjas kilnoja Sendvario mokyklos stogą. Vėjas naujai suremontuoto stogo fragmentą pervertė į kitą šlaito pusę. Stogas nuplėštas ir nuo Taikos pr. 35 namo.

DELFI skaitytojas pranešė, kad vėlų vakarą kelyje jam teko ne kartą stoti ir šalinti kliūtis – nuvirtusius medžius, kad kitiems vairuotojams jie nesudarytų avarinės situacijos.

„Šiame kelyje (šalia Juodšilių) greitis leidžiamas 90 km/h. Visa laimė tame, kad važiavau lėčiau ir spėjau sustabdyti. Medžio kamienas jau buvo sutrupintas kito automobilio ir gan storos šakos pažirusios per visą kelią“, - pasakojo jis.

Prašome pasidalinti jūsų turimomis vėjo padarytos žalos nuotraukomis ir papildoma informacija, kur ir kada žala buvo padaryta.

Kelininkai įspėja saugotis stipraus šoninio vėjo

Sudėtingiausios eismo sąlygos Šiaulių apskrityje dėl prasidėjusios pūgos, čia keliai išlieka šlapi, skelbia Eismo informacijos centras.

Likusioje šalies dalyje sudėtingiau vairuoti dėl vyraujančio lietaus, Vakarų Lietuvoje bei Alytaus apskrityje – dėl lietaus, vietomis pereinančio į šlapdribą, magistraliniai, krašto ir didesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai taip pat šlapi.

Rajoniniai keliai su žvyro danga šlapi, vietomis duobėti, o miškingose vietovėse yra išlikusių pažliugusių kelių ruožų.

Eismo sąlygas sunkina stiprus šoninis vėjas, kurio gūsiai vietomis siekia iki 25 m/s. Miškingose vietovėse gali būti nukritusių medžių ar medžių šakų.

Oro temperatūra nuo 1 iki 5 laipsnių šilumos. Naktį eismo sąlygas sunkins pūga, plikledis, snygis, šlapdriba ir stiprūs vėjo gūsiai.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis naktį numatomi krituliai – šlapdriba arba sniegas. Formuosis plikledis. Vėjas Šiaurės Vakarų, Vakarų, 15–20 m/s, vietomis gūsiai sieks iki 24 m/s.

Esant stipriems vėjo gūsiams kai kur kils pūga. Žemiausia temperatūra nuo 2 laipsnių šilumos iki 3 laipsnių šalčio.

Lenkijoje - daug žalos

Šeštadienio ryte į Lenkiją atslinkęs  viesulas pridarė daug materialinės žalos. Kol kas žmonių aukų neužregistruota. Kaip informuoja TVN24,  vėjo greitis vietomis siekė 108 kilometrus per valandą, o kalnuose – net iki 150 kilometrų per valandą.

Lenkijoje beveik 100 tūkstančių  namų liko be elektros. Labiausiai nuo stiprių vėjo gūsių nukentėjo Vakarų pamario, Pamario ir  Varmijos ir Mozūrų vaivadijos.

Viesulas smarkiai aplamdė ir Lenkijos sostinę Varšuvą. Kaip informuoja dienraštis “Žycie Warszawy”,  mieste “skraidė” namų stogai, sankryžose kabantys šviesoforai. Daug žalos padarė ant automobilių nuvirtę medžiai, kai kuriuos vėjas išrovė su šaknimis.