Kitąmet kiekvienas Lietuvos pilietis, nepriklausomybės laikotarpiu atlikęs karinę tarnybą, gali sulaukti šaukimo atvykti į artimiausią karinį dalinį.

„Bandysime realiai suskaičiuoti, kaip veikia mūsų šaukimo sistema, ir kitais metais bandysime padaryti praktinius mokymus. Bandysime kokiame nors Lietuvos regione ar rajone pakviesti žmones, kurie įrašyti į rezervą, ir pasižiūrėti, kiek realiai galime jų pašaukti. Skaičiai yra labai skirtingi - šaukiame vieną skaičių, ateina kitas skaičius. Norime pažiūrėti, kaip viskas atrodo realiai", - teigė kariuomenės vadas generolas Jonas Žukas.

Generolas majoras Jonas Vytautas Žukas
Preliminariais vertinimais, kariuomenėje tarnavusių rezervistų turėtų būti apie 76 tūkst., tačiau nėra aišku, kiek jų ateitų ginti valstybės pavojaus akivaizdoje.
„Ne visi išvykstantys deklaruoja išvykimą. Apie 5 tūkst. asmenų yra deklaravę išvykimą, tačiau, ar tas skaičius realus, dabar sunku pasakyti. Mes prašėme tokias pratybas organizuoti, per jas pasimatytų to registro realumas, iš kitos pusės, tie mokymai yra reikalingi", - LNK Žinioms sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas.
Artūras Paulauskas

Kasmet kariuomenė parengia po kelis šimtus rezervistų, šiemet baziniuose kariniuose kursuose planuojama apmokyti apie 900 karių. Toks skaičius nėra pakankamas, norint išlaikyti kariuomenei reikalingą rezervistų skaičių, todėl vis daugiau kalbama apie privalomos karinės prievolės grąžinimą. Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigia, kad ši idėja gali būti svarstoma tik visiškai sukomplektavus profesionalios kariuomenės grandis.

„Pirmas prioritetas yra gerai sukomplektuota kariuomenė. Negalima ruošti rezervo nesukomplektuotai kariuomenei", - tikino J. Olekas.

Kariuomenės vadas įsitikinęs, kad reikėtų didinti ir profesionalių karių skaičių.

„Reikia didinti profesionalų kontraktininkų skaičių, nes per paskutinius ketverius metus (...) tokių buvo apie tūkstantį. Tai yra nepakankamas skaičius, jų po tūkstantį, gal net po du tūkstančius turėtų susidaryti ne kas ketverius metus, o kasmet", - sakė kariuomenės vadas gen. J. Žukas.