Kaip antradienį pranešė prezidentės spaudos tarnyba, vienas pagrindinių Olandijos premjero vizito tikslų – aplankyti NATO priešakinių pajėgų batalione tarnaujančius savo šalies karius.

Šiuo metu Vokietijos vadovaujamo tarptautinio bataliono sudėtyje tarnybą atlieka 250 Nyderlandų karių. Lietuvoje taip pat dislokuota Olandijos karinė technika, pėstininkų kovos mašinos ir šarvuočiai. Olandų naikintuvai ne kartą vykdė Baltijos šalių oro policijos misiją. Šios šalies karininkai taip pat atlieka tarnybą NATO pajėgų integravimo vadavietėje Vilniuje.

Prezidentė su Nyderlandų ministru pirmininku aptars saugumo grėsmes, artėjančių pratybų „Zapad 2017“ keliamą riziką, regiono saugumo užtikrinimo klausimus. Didelis dėmesys bus skiriamas 2018 metų NATO viršūnių susitikimui pasirengti. Lietuvos siekis šiame susitikime – sprendimai, kurie dar labiau sustiprintų kolektyvinę gynybą, ypač rytiniame Aljanso flange, padėtų efektyviai ir greitai reaguoti į kylančias grėsmes bei jas atgrasytų.

Olandija, kaip ir Lietuva, aktyviai pasisako už kibernetinių NATO pajėgų sukūrimą ir kovą su propaganda bei melagingomis žiniomis, nurodo Prezidentūra. Lietuva palaiko Nyderlandų iniciatyvą sukurti „Karinį Šengeną“, jis leistų sąjungininkų pajėgoms laisvai judėti po Aljanso teritoriją.

Nyderlandai griežtai smerkia Rusijos agresiją Ukrainoje ir veiksmus, dėl kurių buvo numuštas Malaizijos oro linijų lėktuvas MH17, skraidinęs beveik 300 Olandijos ir kitų šalių piliečių.

Per susitikimą taip pat bus kalbama apie Lietuvos ir Nyderlandų dvišalius santykius, aktualius ES klausimus, Baltijos, Šiaurės ir Beniliukso šalių bendradarbiavimą.

Po dvišalio susitikimo Prezidentė su Olandijos premjeru Gaižiūnų poligone stebės NATO bataliono parodomąją programą, bendraus su jame tarnaujančiais kariais ir apžiūrės karinę techniką.