Visuomenininkai kreipėsi į teisėsaugą dėl viešojoje erdvėje skleidžiamų raginimų prorusiškiems aktyvistams vykti į ligonines, pas gydomus Ukrainos karius. Cinizmo persmelktuose pokalbiuose siūloma ligoniams nešti dovanų muilo ir virvių, – praneša „INFO TV“.

Lietuvoje gydomi sunkiai sužeisti kariai iš Ukrainos pateko į prorusiškų veikėjų akiratį. Separatistus palaikančių asmenų dėmesį į Lietuvoje gydomus karius „Facebook“ atkreipė Aleksandras Dolženko – tai vilnietis, kuris jau atsidūrė teisėsaugininkų akiratyje dėl skelbtų raginimų vykti kariauti separatistų gretose. Socialinio tinklo paskyroje A. Dolženko įrašas jau pašalintas, tačiau vilnietis rusiškai skelbė:
„Draugai! Sužeisti Ukro – fašistai gydomi jūsų sąskaita. Siūlau eiti toliau, aplankyti herojus, padėkoti už nekaltųjų mirtis, su savimi atsinešti vaišių, dovanėlių.“

Po šiuo A. Dolženko įrašu pasirodė daug idėją palaikančių interneto vartotojų komentarų, persmelktų ciniškai siūlymais, sužeistiems kariams nešti dovanų.

„O ką, gera mintis. Galima ir aplankyti. Yra pageidaujančių iš Vilniaus? Surinktume, kas ką gali, ir nuneštume sunkiai nukentėjusiems. Aš pavyzdžiui atneščiau psichiatrijos knygą, ir įrašytą kompaktą su palinkėjimais nuo Novo- Rusijos gyventojų.“

„Nupirksiu muilo ir virvę, tai apsidžiaugs“.

Visuomenininkai tokio pobūdžio susirašinėjimus perdavė teisėsaugos institucijoms. Pasak visuomenininkų, pradėtas ikiteisminis tyrimas, saugumo institucijos ėmėsi veiksmų, kad būtų užtikrintas Ukrainos karių saugumas.

Visuomenininkė Agnė Zalanskaitė „Info dienai“ papasakojo, kad susidorojimą kurstantys įrašai „Facebook“ pasirodė savaitės pradžioje. „Pirmadienį, kai internete buvo paskelbta, kad reikėtų pagalbos ir dėmesio kariams iš Ukrainos, atsirado įvairių komentarų, kad gal nueikime, ir perduokime linkėjimų iš „Novorosijos“, ir panašių dalykų. Atsirado koloradinis atspalvis, kuriuo dabar jau rūpinasi visos reikalingos žinybos, yra užtikrintas tų karių saugumas“ – „Info dienai“ sakė A. Zalanskaitė.

Prorusiški aktyvistai, anot Ukrainą aktyviai palaikančių visuomenininkų, nuolat atakuoja portalus, kuriuose reiškiama parama Ukrainos tautai, tačiau pirmą kartą – tai virto atvirais grasinimais. Visuomenininkų teigimu, nesunku atskirti, kurios žinutės tėra propagandinio karo dalis, o kurios – realių žmonių išsakytos mintys, kurios gali kelti realią grėsmę žmonių saugumui.