Lietuvoje nėra sergančių psichikos ligomis registro, o ir turima informacija medikai su policija nesidalija, skelbia „Savaitės komentarai“.

Gydytojų konsultacinės komisijos, tikrinančios norinčius gauti leidimą ginklui įsigyti, sako, kad griežtai vadovaujasi nustatyta tvarka: esą psichiatrai pacientus tikrina pagal specialią metodiką, be to, norintieji leidimo privalo atnešti pažymą, kad penkerius metus nesigydė pas psichiatrus savo poliklinikoje ir parašu patvirtinti, kad to nedarė anonimiškai ar privačiai. Tačiau patikrinti, ar žmogus iš tiesų nesigydė privačiai ar anonimiškai nėra galimybių.

Galutinį sprendimą išduoti ginklą priimanti policija nežino, kas psichines ligas gydosi oficialiai, nes nėra registro, kuriame būtų nurodyti sergantys asmenys. Policijos departamentas ne kartą kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, bandydamas gauti šią informaciją, tačiau kol kas policininkai išduodami leidimus remiasi tik žmogaus pateiktais dokumentais.

Dar sudėtingiau kontroliuoti gyventojus, kurie nori prasitęsti leidimą ginklui turėti – ne visada reikia pateikti visus dokumentus, reikalingus leidimui įsigyti ginklui gauti. Pavyzdžiui, jeigu žmogus turėdamas ginklą susirgo psichine liga, pakeitė gyvenamąją vietą ir joje neturi privalomo seifo ginklui saugoti, tačiau apie tai nepranešė, tai gali nesutrukdyti pratęsti leidimo ginklui turėti.

Policija norėtų, kad būtų sukurtas žmonių, sergančių psichikos ligomis registras, kuriame policija patikrintų, ar leidimų prašantys asmenys neserga psichikos ligomis, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija tikina, kad toks registras pažeistų pacientų teises, nors jame ir būtų tikrinami tik leidimui ginklui prašantieji.