Vyriausiai jųdviejų atžalai – 23-eji, jauniausiai – daugiau nei du mėnesiai. Šeimoje iš viso auga 9 mergaitės ir 8 berniukai.

Augina vaikus, rūpinasi ūkiu

Tiesa, neužėjęs į vidų greičiausiai ir nepasakytum, kad vaikų čia – tiek daug. Kieme stovi tik vienas krepšinio lankas be tinklo ir medinė karstyklė. Greta sulipdytas nedidelis sniego senis.

Tačiau artėjant lauko durų link girdėti vaikiški balsai. Nors šeimą aplankėme darbo dieną, namuose buvo ir krūva mažųjų, ir abu tėvai. Tačiau nė vienas jų su žurnalistais pasikalbėti nesutiko – aiškino, kad yra užsiėmę.

Nei Ingrida, nei Vacys nedirba. Jie dviese prižiūri vaikus ir ūkį – augina 3 karves, turi kiaulių.

Darbo nesibaido

„Gerai viskas“, – lakoniškai į klausimą, kaip gyvena, atsakė ir 20-metis jų sūnus Mantas. Jis – trečias vaikas šeimoje.

Nors gyvena kartu su tėvais ir mažaisiais, dieną namuose vaikinas praktiškai nebūna, nes dirba Tauragėje esančiame autoservise.

„Aišku. Kur mandriau rasi“, – atkerta paklaustas, ar šis užsiėmimas patinka.

Iš Tauragės išvykti jis kol kas neplanuoja, džiaugiasi darbu, kurį, neslepia, pavyko rasti „per draugus“.

Tauragės rajone gyvenanti 17 vaikų šeima

Brolių ir sesių vardinti nė nesivargino

Vyriausia jo sesuo, 23-ejų Laura, taip pat dirba Tauragėje. 21-erių brolis Lukas gyvena užsienyje, į Lietuvą dabar yra grįžęs tik trumpam.

„Aš – Mantas. Po to – Vitalijus ir Deividas, Airis, Deivis. Nu, vienu žodžiu“, – ranka tik numojo paklaustas, kokie jo brolių ir sesių vardai, kiek jiems metų.

Pasidomėjus, kiek jų neina į mokyklą, Mantas irgi ilgokai pasvarstė: „5, gal 6“.

„Sugyvenam, nesipykstam“, – santykius su jais apibūdino.

Dėl mažųjų nesuka galvos

Tačiau pasiteiravus, ar tenka mažuosius pažiūrėti, paauklėti, o gal jiems patarti ar pažaisti, Mantas tik atkirto, kad yra ne mažas vaikas, tai ir nežaidžia.

„Ką aš žinau“, – paklaustas, ar tokia didelė šeima patinka, įvertino.

Vaikinas tik šyptelėjo išgirdęs ir klausimą, kaip reaguoja, kai išgirsta, kad sulauks dar vieno šeimos nario – brolio ar sesės.

„Aš nemiegu šalia ir nestoviu su žvake. Tas pats man, vienodai“, – pernelyg nesirūpino jis tuo.

Tauragės rajone gyvenanti 17 vaikų šeima

Mamai – vos 39-eri

Jo mamai, prasitarė Mantas, vos 39-eri, tėčiui – kiek daugiau nei 40.

Mokyklos pastatu, kur gyvena, vaikinas džiaugiasi. Prieš tai, prisiminė, gyveno gretimame kaime – Būteniuose, tačiau ten trūko vietos.

„Dabar 5-6 kambariai viduj“, – išskyręs, kad turi savo, atskirą, sakė jis.

Kaimynyste džiaugiasi

Anot artimiausių šeimos kaimynų, mokyklos pastate, kuris buvo suteiktas kaip socialinis būstas, jie glaudžiasi jau bene 3 metus.

„Draugiškai gyvena, bendraujam. Tas pats tėvas, ta pati mama – ir visi vaikai jų. Visi geri, gražūs, draugiški. Atbėga čia – tai saldainių, tai ką, pasišnekame“, – pasakojo garbaus amžiaus moteris.

Nors pati ji atskleidė turinti vos 2 dukras, suaugę ir jos anūkai, gausia kaimynyste džiaugiasi ir triukšmu nesiskundžia.

„Vaikai vaikais palieka, bet didelių išdaigų neprikrečia. Mes visi patenkinti esame, niekas nieko nesako“, – tikino senolė.

Tauragės rajone gyvenanti 17 vaikų šeima

Vaikais rūpinasi dviese

Jos teigimu, kaimynai nei triukšmauja, nei girtauja, jei kokių svečių neužsuka. Vaikų mama rūpinasi mažaisiais, valgyti jiems dažnai pagamina ir tėtis.

„Jaunutė ji ištekėjo – 40 metų nėra, o jau 17 vaikų turi“, – skaičiavo moteris.

Tačiau ji paneigė galinčius kilti įtarimus, kad vaikų skaičių lemia krikščioniškas mokymas.

7 vaikai lanko specialiąją mokyklą

Daugiausiai Ingridos ir Vacio vaikų, aiškino senolė, mokosi. Bene visi, kaip įvardijo, „pagalbinėje“ mokykloje.

„Ar 5, ar 7 – nežinau, kiek tiksliai. Krūva tokia eina“, – šyptelėjo ji.

Tačiau Skaudvilės seniūnas Virgijus Būdvytis patikslino, kad Skaudvilės specialiąją mokyklą lanko 7 šios šeimos vaikai. Dar vienas berniukas eina į gimnaziją.

Šeima įtraukta į socialinės rizikos sąrašą, su ja dirba specialistai. Seniūnas pripažino, kad kartais su globotiniais bendrauti sudėtinga.

„Buvo problemų. Neprižiūri vaikų. Koks tas bendradarbiavimas – radai, gerai, jei neradai, niekas nežino, kur yra. Būna, kad ir nerandam. Vaikai vieni kitus prižiūri“, – santykius šeimoje apibūdino jis.

Kaimas nyksta

„Padeda jiems, viską valdžia padėjo – ir stogą uždengė, ir apatinį aukštą suremontuoti žadėjo, ir vandenį įvedė, maudytis galima. Žinote, mokykla, nieko nebuvo“, – kad rūpesčio šeimai netrūksta, aiškino šeimos kaimynė.

Jos teigimu, mokyklą, kurios pastate glaudžiasi daugiavaikė šeima, lankė dar jos dukra. Kadaise čia mokė 2 mokytojos, susirinkdavo apie 20-30 vaikų.

„Tačiau dabar – nebe. Kaime žmonių nebeliko. Sunku čia ir pasakyti, kiek gyventojų beliko“, – tik atsiduso ji.