Evaldas Rimašauskas kaltės pripažinimo pareiškimą pateikė Manhatano federaliniam teismui.

Teisėjas George'as Danielsas nurodė, kad nuosprendis bus paskelbtas liepos 24 dieną.

E. Rimašauskui gresia iki 30 metų laisvės atėmimo ir iki 1 mln. dolerių bauda.

Įtariamasis buvo sulaikytas Lietuvoje 2017 metų kovą ir vėliau išduotas Jungtinėms Valstijoms. Nuo tada jis buvo laikomas suimtas.

Teismo dokumentai rodo, kad „Google“ E. Rimašauskui pervedė 23 mln. dolerių, o „Facebook“ – beveik 100 mln. dolerių.

„Google“ nurodė savo pinigus susigrąžinusi. „Facebook“ informavo atgavusi didžiąją dalį prarastos sumos.

Anksčiau buvo skelbta, kad Jungtinių Valstijų teisėsauga pateikė kaltinimus lietuviui dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės.

JAV Teisingumo departamento duomenimis, E. Rimašauskas sukčiavimo schemą organizavo nuo 2013 iki 2015 metų.

E. Rimašauskas buvo įregistravęs įmonę Latvijoje, kurios pavadinimas buvo analogiškas Azijoje veikiančiai kompiuterinių įrangos gamintojai. Bendrovės Latvijoje vardu lietuvis valdė kelias banko sąskaitas.

Jis įtariamas naudojęs vadinamąjį fišingą – siuntinėdavęs suklastotus elektroninius laiškus dviem JAV kompanijoms, o šios reguliariai pervesdavo daugiamilijonines sumas Azijoje registruotai kompanijai. Prisidengdamas suklastotais laiškais, sudariusiais įspūdį, kad jie siunčiami Azijos bendrovės darbuotojų, E.Rimašauskas galimai nukreipė pinigų srautus į savo valdomas banko sąskaitas.

Pareigūnai teigia, kad lietuvis vėliau pervesdavo gautus pinigus į banko sąskaitas Latvijoje, Kipre, Slovakijoje, Lietuvoje, Vengrijoje ir Honkonge. Jis taip pat įtariamas naudojęs suklastotus čekius, sutartis ir laiškus, kad suklaidintų bankų darbuotojus ir pagrįstų didžiulius pinigų pervedimus.

Europolo duomenimis, pastaruoju metu kibernetinėje erdvėje padaugėjo nusikaltimų naudojant fišingą. Bendrovėms rekomenduojama atidžiau tikrinti subjektų, su kuriomis jos bendradarbiauja, duomenis.