"Naktį čia tokie šūviai buvo, kad galvojau, jog viskas - karas prasidėjo. Gyvenime nieko tokio nepatyriau, dar iki šiol rankos dreba", - pasakojo dėl savo saugumo besibaiminanti ir dėl to savo vardo nenorėjusi įvardinti lietuvė, kuri atostogauja Marmaryje.

Ji pasakojo naktį girdėjusi virš šalies viešbučio malūnsparnius, jie skraidė be šviesų ir šaudė.

"Aš gyvenime to nesu girdėjusi, tai galvojau, kas čia per garsai? Iš pradžių galvojau, gal čia fejerverkai. (...) Kaip pasakojo personalas, pas mus viešbutyje slėpėsi policija užsidariusi, o šalia už dviejų šimtų metrų - penkių žvaigždučių viešbutyje - kareiviai. Aš net nejudėjau nei prie langų, niekur , išsijungėme visas šviesas. Mes iš kambario neišėjome", - pasakojo lietuvė.

Šeštadienio rytą, pasak jaunos moters, situacija atrodo jau ramesnė, šūvių nebegirdėti, tačiau gatvėse matyti daug policijos.

"Mes iki trečiadienio būsime. (...) Kur mes dabar su lagaminais į gatvę eisime? Viešbutyje sėdime ir tiek, į keliones nevažiuojame, sėdime ir laukiame. Dabar nieks nešaudo, dabar ramu", - pasakojo lietuvė.

Kita Stambule gyvenanti lietuvė Gretė pasakojo, kad šeštadienio rytas atrodo ramus, bet į darbą ji šiandien neišėjo.

"Nuėjau miegoti 6 val. ryto. Visą naktį skraidė kariniai lėktuvai ir greičiausiai mėtė signalines bombas, nes garsas buvo milžiniškas, nuo jo drebėjo namas ir langai. Kadangi gyvenu apie du kilometrus nuo Bosforo tilto girdėjau labai daug šūvių. Vienu metu nustojo veikti televizorius", - pasakojo Gretė.

Iš pradžių jai atrodė, kad patys turkai galvojo, esą visas tas perversmas pigus šou tam, kad Turkijos Prezidentas gautų daugiau valdžios, bet dabar jau niekas nebesupranta, kas tikra.

"Mano viešbutis, kuriame dirbu, yra prie pat Stambulo mero ofiso, tai kolegos pranešė, kad pirmiausia kareiviai užgrobė tą pastatą, bet po poros valandų išsiskirstė. Visą naktį baubė mečetės net ne tam skirtu laiku. Gana šiurpi naktelė. Laukiu naujienų, kas čia bus, nes po dviejų savaičių manęs aplankyti turi atvažiuoti šeima, dėl to jaudinuosi labiausiai", - pasakojo Gretė.

Turkijoje esantys Lietuvos piliečiai pagalbos gali kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją telefonu +370 706 5 2444. Taip pat prašoma Turkijoje esančių Lietuvos piliečių vadovautis vietos valdžios institucijų rekomendacijomis ir nurodymais.

Šeštadienį į Turkijos gyventojus kreipęsis šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas teigė, kad valdžia jo vyriausybės rankose. Po bandymų įvykdyti karinį perversmą visą naktį šalies sostinę drebino sprogimai, šūviai, virš miesto skraidė užgrobti orlaiviai. Manoma, kad susirėmimų metu buvo sužeista bent 150 asmenų, praneša AP.