Nota susijusi su Lietuvos laikysena Rusijos-Ukrainos konflikto atžvilgiu.

„Rusijos užsienio reikalų ministerija Lietuvos Respublikos atstovybei Rusijos Federacijoje išsiuntė notą. Diskusijų, vykusių po rezoliucijos Nr. 2202 priėmimo Jungtinių Tautų Saugumo taryboje, metu Lietuvos nuolatinė atstovė prie JT faktiškai pripažino faktą, kad Vilnius Ukrainai tiekia ginklus ir šaudmenis. Rusijos URM atkreipia dėmesį, kad tai tiesioginis juridinių Lietuvos įsipareigojimų ginklų eksportui pažeidimas“, - rašoma ambasados pranešime.

Rusijos URM Lietuvai primena Europos Sąjungos teisės aktus, kurie ES šalims draudžia tiekti ginklus šalims, jei „yra akivaizdi grėsmė, kad prekė, tiekiama eksportui, bus panaudota represijoms šalies viduje“. Taip Maskva primena savo poziciją, esą Ukrainos kariuomenė vykdo prievartą prieš šalies pietryčių gyventojus.

Rusijos URM taip pat tvirtina, esą Lietuva laužo daugelį kitų ES taisyklių, o Ukrainos valdžia neva naudoja kasetines bombas ir kitus draudžiamus ginklus.

Anot Sergejaus Lavrovo vadovaujamos ministerijos, Lietuva laužo ne tik ES taisykles, bet ir kitus tarptautinius susitarimus, kuriuose, pvz., teigiama, kad ginklai negali būti tiekiami, jei yra duomenų, kad jie „bus panaudoti genocidui, nusikaltimas žmogiškumui, rimtiems 1949 m. Ženevos konvencijos pažeidimams, antpuoliams prieš civilius objektus ar taikius gyventojus“ ir t.t.

L. Linkevičius: tai liguista - juk patys remia separatistus

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius DELFI teigė nesusipažinęs su Rusijos nota, mat ministerija paties dokumento dar negavo. Tačiau komentuodamas Maskvos pusės kaltinimus, esą Lietuvos atstovė prie Jungtinių Tautų faktiškai pripažino, kad Lietuva tiekia Ukrainai ginklus ir amuniciją, ministras paaiškino, kad Lietuva niekada neneigė tiekianti Ukrainai paramą.

„Pirmiausia mes dar sausio mėnesį esame pripažinę, kad Ukrainos kariuomenei teikiame paramą. Mes to neneigiame. Tą esame sakę ne vieną kartą, bet nespecifikuodami, kas tai yra. Tačiau konsultuodamiesi su Ukrainos kariuomene ir su vyriausybe mėginame padėti tose srityse, kur jiems reikia ir kur mes galime padėti“, - sakė L. Linkevičius.

Ministras tik apgailestavo, kad Lietuvos parama Ukrainos kariuomenei, deja, yra pernelyg menka, kad padėtų Ukrainai nugalėti: „Nei mūsų galimybės, nei kiekiai nėra itin reikšmingi“.

L. Linkevičius teigia negalintis suprasti, kaip Maskva gali reikšti pretenzijas dėl paramos Ukrainos kariuomenei, nors pati masiškai tiekia ginklus prorusiškiems separatistams.

Linas Linkevičius
„Tai tampa liguista praktika: kaltina tie, kurie patys tieki labai galingus ginklus ir daro tą didžiuliais kiekiais bei nuolat. Ir jie dar neigia, kad tą daro, nors įrodymų pateikiama vis daugiau. Ir dar priekaištauja. Tai tampa tokia praktika: dedasi vertybių saugotojais, bet patys be jokių skrupulų viską pažeidinėja“, - piktinosi ministras.

„Kažką kaltina fašizmu, bet patys remia radikalias grupes Europoje. Mes jau pripratome prie viso to. Sako, kad reikia gerbti šalių vientisumą ir suverenitetą, tačiau patys vykdo agresiją ir ją neigia. Sako, kad negalima remti Ukrainos kariuomenės, o patys remia separatistus ir atakuoja Ukrainos teritoriją. Tai tampa praktika, bet niekas su tuo nesitaikstys ir nešokinės pagal tokias taisykles šalies, kuri viską pažeidžia“, - sakė L. Linkevičius.

Ministras teigia nesąs tikras, kaip Lietuva reaguos į Rusijos notą, apie kurios egzistavimą pranešė Rusijos ambasada. Pasak jo, Lietuva paprastai atsako į notas, nors Rusijos pusė, anot jo, nesivargina to daryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4471)