ES kol kas nepateikė tikslaus plėtros į Rytus scenarijaus, tačiau kiek anksčiau šį mėnesį ES plėtros komisaras Guenteris Verheugenas (Giunteris Ferhoigenas) pareiškė, kad derybos su pirmaujančiomis kandidatėmis galėtų būti baigtos 2002 metais, ir kad 2003-ųjų pradžia - reali pirmojo ES plėtros etapo data.

Lietuva su kitomis penkiomis Rytų ir Vidurio Europos šalimis ES narystės derybas pradėjo tik šių metų vasarį - dvejais metais vėliau, nei pirmosios šešios kandidatės. Tačiau praėjusiais metais ES šalių vadovai užtikrino antrosios bangos kandidates, kad jos gali pasivyti anksčiau derybas pradėjusias šalis ir įstoti į ES tuo pačiu metu, jeigu bus gerai pasirengusios.

"Lietuva yra pasiryžusi pasivyti Estiją ir Lenkiją, tačiau tai yra abipusis procesas, priklausantis nuo ES noro suteikti mums tokią galimybę", žurnalistams sakė Lietuvos vyriausiasis derybininkas Vygaudas Ušackas.

Mažai tikėtina, kad ES vadovai iki 2001 metų paskelbs konkrečias plėtros datas. Remiantis vienu scenarijumi, ES gali priimti 2-3 naujas nares 2003 metais. Kitu atveju, maždaug 10-ies buvusių komunistinių ir Viduržemio jūros šalių grupė gali būti priimta vienu metu, bet ne anksčiau kaip 2005-aisiais.