Aukštas URM pareigūnas priminė BNS, kad 1991 metais pasirašytoje Lietuvos ir Rusijos sutartyje dėl tarpvalstybinių santykių pagrindų šalys pripažįsta aneksijos faktą.

Pasak Lietuvos diplomato, sutartyje pažymima, jog "pašalinus Lietuvos suverenitetą pažeidžiančias 1940-ųjų metų aneksijos pasekmes, bus sudarytos papildomos susitariančiųjų šalių ir jų tautų tarpusavio pasitikėjimo sąlygos".

Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis sakė žurnalistams, kad Rusija sutartyje su Lietuva pripažino, kad Sovietų sąjungos įvykdyta okupacija buvo neteisėta.

"Beveik prieš 60 metų, 1940 metų birželio 15 dieną sovietų tankai pervažiavo Lietuvos sieną, o ne Lietuvos tankai kirto sovietų sieną ir ne Lietuva okupavo sovietų sąjungą, o Sovietų sąjunga okupavo Lietuvą", kalbėjo V. Landsbergis.

Pasak jo, "dvi suverenios valstybės, praeityje turėjo nelaimingų įvykių - karą, okupaciją, sunaikinimus ir tai turi būti sureguliuota".

Seimo pirmininko nuomone, siekiant išvengti propagandinių spekuliacijų ar ginčų, būtina apie tai kalbėti ir sutarti.

Penktadienį Rusijos URM išplatino pareiškimą, kuriame išreiškė viltį, kad Lietuvos Seimas, atsižvelgdamas į šalies interesus, priims protingą sprendimą dėl SSSR okupacijos žalos kompensavimo įstatymo projekto, kuriame Rusijai reiškiamos materialinės pretenzijos.

Pasak agentūros "Interfax", pareiškime teigiama, jog "SSRS 1940 metais nusiuntė savo karius, sutikus šalies vadovybei ir jie buvo priimti pagal tuo metu galiojusią tarptautinę teisę".

Rusijos URM tvirtina, jog "klaidinga Lietuvos įjungimą į SSRS vertinti kaip vienašalį pastarosios aktą", o tvirtinimai apie Sovietų Sąjungos įvykdytą Lietuvos "okupaciją" ir "aneksiją" ignoruoja politinę, istorinę bei teisinę realybę, todėl yra nepagrįsti.

Dabar svarstomame įstatymo projekte, kurį inicijavo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, numatoma, jog Lietuvos Vyriausybė turi įsteigti SSRS okupacijos žalos kompensavimo fondą, nustatyti šio fondo teisinį statusą ir numatyti lėšas, kurios jame būtų kaupiamos.

Lietuva kol kas nėra oficialiai pinigais įvertinusi okupacijos žalos. Kai kuriais neoficialiais vertinimais, 50 metų trukusios sovietų okupacijos žala Lietuvai siekia šimtus milijardų JAV dolerių, bet įstatymo projekte jokios konkrečios sumos neminimos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją