Ketvirtadienį Vilniuje buvo pristatytas JT vystymo programos parengtas 2000 metų pranešimas apie žmogaus teises ir socialinę raidą pasaulyje.

Pristatydamas šį leidinį, C. Kleinas teigė, jog socialinė padėtis Lietuvoje gerėja, nes dar praėjusiais metais užėmusi 62 vietą, šiemet Lietuva - 52-a.

Lenkija ir Estija yra aukštai išsivysčiusių šalių grupėje - jos užima atitinkamai 44 ir 46 vietą. Lietuva pralenkė Latviją, esančią 63 vietoje, bei Baltarusiją, kuri yra 57.

Septintus metus iš eilės tarp 174 valstybių pirmauja Kanada, tačiau, atsižvelgiant į vidutines vienam gyventojui tenkančias pajamas, ji yra tik 9-oje vietoje.

Tarp pirmaujančių šalių yra Norvegija, JAV, Australija, Islandija, Švedija, Belgija, Nyderlandai, Japonija ir Didžioji Britanija.

JT pranešime socialinės raidos indeksas yra apskaičiuojamas pagal BVP vienam gyventojui, gyventojų išsilavinimą, sveikatos apsaugos lygį.

JT vystymo programos Socialinės politikos grupės direktorius Teodoras Medaiskis sakė, jog šiame metiniame pranešime labai daug dėmesio skiriama skurdo problemai. "Skurdas - tai toks pat žmogaus teisių pažeidimas kaip ir visi kiti pažeidimai", pažymėjo pareigūnas.

Skaičiuojant pagal santykinę skurdo ribą, kai vienam šeimos nariui tenka mažiau nei 275 litai pajamų, šiuo metu Lietuvoje skursta 15,8 proc. gyventojų.

11-ame metiniame JT parengtame pranešime pabrėžiamos septynios pagrindinės laisvės: nebūti diskriminuojamam, nejausti nepriteklių, realizuoti savo galimybes, nejausti baimės, nejausti neteisybės ir nesusidurti su įstatymų ignoravimu, turėti žodžio ir minties laisvę, nesusidurti su eksploatacija.

Pasak T. Medaiskio, pristatytas pranešimas - tai JT pasaulinis pranešimas, Lietuvoje nacionalinį pranešimą ketinama išleisti šių metų pabaigoje.