Savo ruožtu premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad Rusijos veto rodo nenorą iki galo ištirti nelaimę.

Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad D.Baublys pareiškė apgailestavimą „dėl tokio Rusijos žingsnio, kuris užkirto kelią užtikrinti teisingumą katastrofos aukų artimiesiems“. Pasak Lietuvos atstovo, sąlygas įvykti lėktuvo MH17 tragedijai sudarė nuolatiniai ginklų ir kovotojų srautai į suverenios Ukrainos teritoriją.

Lietuva rems tolesnes pastangas užtikrinti katastrofos kaltininkų atsakomybę, sakoma ministerijos pranešime.

D.Baublys, be kita ko, atkreipė dėmesį, kad tiek suinteresuotos valstybės, tiek visa tarptautinė bendruomenė visiškai pasitiki Nyderlandų vadovaujamu tarptautiniu katastrofos tyrimu, kuris vykdomas remiantis Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos standartais ir Čikagos konvencija.

Algirdas Butkevičius
„Daugelis žmonių tikriausiai supranta, kas tokį nusikaltimą yra padarę, ir toks vetavimas dar kartą parodo, kad paprasčiausiai nenori, kad būtų ištirta iki galo ir būtų nuteisti kalti asmenys. Bet aš manau, kad vis dėlto kažkokiais sprendimais tiesa nugalės, ir tikrai bus ieškoma kitų variantų tarptautiniame lygyje, kaip visuomenei aiškiai pateikti informaciją ir iki galo ištirti šitą atvejį“, - Žinių radijui ketvirtadienį savo ruožtu sakė A.Butkevičius.

Trečiadienį Niujorke Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, Rusijai vetavus, nepriėmė rezoliucijos, kuria turėjo būti įsteigtas tarptautinis baudžiamasis tribunolas, skirtas nustatyti atsakomybę už nusikaltimus, susijusius su Malaizijos oro linijų lėktuvo MH17 numušimu.

Už rezoliuciją balsavo 11 Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narių, įskaitant Lietuvą. 3 Saugumo Tarybos narės – Kinija, Venesuela ir Angola – susilaikė. Rezoliucijos projektą valstybių, dalyvaujančių bendroje katastrofos tyrimo grupėje – Australijos, Nyderlandų, Ukrainos, Belgijos ir Malaizijos – vardu pateikė Malaizija.

2014 metų liepos 21 dieną JT Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją 2166, kuria pabrėžė nepriklausomo tarptautinio tyrimo dėl lėktuvo MH17 numušimo svarbą ir reikalavo patraukti kaltuosius atsakomybėn.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (938)