255 pabėgėlių į šalį atvyks iš Italijos ir Graikijos, dar 70 - iš trečiųjų šalių. Daugiausia tai turėtų būti Sirijos pabėgėliai.

„Bendra suma per abi programas Lietuvai yra 325 asmenys“, - sakė D.Grybauskaitė. Jos komentarą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

Dėl pabėgėlių pasidalijimo apsispręsta Briuselyje vykusiame vidaus reikalų ministrų susitikime.

Iš viso per dvejus metus ES šalys ketina pasidalyti 40 tūkst. Sirijos ir Eritrėjos pabėgėlių, kurie šiuo metu yra stovyklose Italijoje ir Graikijoje, bei 20 tūkst. sirų, gyvenančių stovyklose už ES ribų.

Pasidalyti pabėgėlių našta ES lyderiai sutarė po to, kai bandydami patekti į Europą Viduržemio jūroje nuskendo tūkstančiai žmonių iš Afrikos ir Artimųjų Rytų.

Anksčiau Briuselis Lietuvai siūlė iš viso priimti 710 pabėgėlių, bet formulė buvo pakeista mažesnių šalių naudai.

D.Grybauskaitės teigimu, naują formulę, pagal kurią vertinamas gyventojų skaičius ir bendrasis vidaus produktas, pasiūlė Baltijos šalys.

„Manau, kad tas skaičius yra realus, mums pakeliamas ir objektyvus. Jis daugiau nei dvigubai mažesnis negu iš pradžių siūlė Europos Komisija“, - sakė Lietuvos prezidentė.

Šio mėnesio pradžioje bažnyčios kvietimu į Lietuvą atvyko 15 Irako krikščionių, kurie bėgo nuo „Islamo valstybės“ grupuotės persekiojimo.