„JAV Specialiųjų operacijų pajėgų karių buvimas Lietuvoje yra viena iš atgrasymo priemonių ir ilgalaikio glaudaus bendradarbiavimo su JAV pajėgomis formų. Atvykę į regioną mūsų kvietimu, jie bus tiek, kiek reikalus saugumo situacija regione“, - BNS informavo ministerijos atstovė Asta Galdikaitė.

Apie JAV specialiųjų operacijų karių atvykimą į Baltijos šalis sekmadienį pranešė JAV dienraštis „The New York Times“. Anot laikraščio, kelios dešimtys karių atvyko pastaraisiais mėnesiais.

Pasak ministerijos, JAV ir Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kariai dalyvauja įvairiuose dvišaliuose ir daugiašaliuose kariniuose renginiuose bei pratybose visoje Lietuvoje ir regione, tai padeda „gerinti tarpusavio sąveikumą, stiprinti gynybinius gebėjimus ir rodo tvirtus JAV įsipareigojimus mūsų regionui“.

Lietuvos ir JAV specialiųjų operacijų pajėgos bendradarbiavo vykdydamos misiją Afganistano pietuose 2002-2015 metais.

Valstybės saugumo departamento vadovas, buvęs specialiųjų operacijų pajėgų vadas Darius Jauniškis žurnalistams Seime antradienį sakė, kad „dislokavimas yra griežtas atsakas Rusijai, kad NATO ir kitos šalys nesitaikstys su Rusijos agresija šitame regione“.

Rusijai aneksavus Ukrainos Krymo regioną, nuo 2014 metų Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje yra dislokuota po kuopą JAV karių, kitąmet JAV į Rytų Europą žada atsiųsti dar vieną brigadą.

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) rinkimų kampanijos metu sukėlė nerimą Europoje, kai pareiškė, kad sprendimą dėl sąjungininkų gynybos priimtų tik įvertinęs, ar jie vykdo savo įsipareigojimas. Lietuva ir JAV tikisi pasirašyti sutartį dėl karių statuso iki D.Trumpo inauguracijos.