D.Grybauskaitė situaciją Ukrainoje antradienį Lenkijoje aptaria su regiono šalių prezidentais - Varšuvoje vyksta Baltijos ir Višegrado (Lenkija, Čekija, Slovakija ir Vengrija) šalių bei Bulgarijos ir Rumunijos prezidentų susitikimas.

„Agresija turi sulaukti griežto ir vieningo atsako. Geopolitinė situacija pasikeitė, todėl turime labai rimtai ir atsakingai vertinti iššūkius savo saugumui. Visų pirma – padaryti galą Europos politikos „mistralizacijai“, nutraukti visus sandorius su Rusija dėl karinių technologijų pardavimo. Negalime leisti, kad mūsų ginklus naudotų agresorius, o laivas „Mistralis" atsidurtų Baltijos jūroje. Europa neturi pardavinėti savo vertybių", – prasidėjus susitikimui Varšuvoje prezidentės spaudos tarnybos išplatintame pranešime cituojama Lietuvos vadovė.

Pasak jos, NATO privalo realiai įvertinti grėsmes saugumui ir atitinkamai koreguoti Baltijos valstybių bei Lenkijos gynybos planus, užtikrinti ilgalaikio saugumo priemones regione ir vykdyti konkrečias atgrasymo priemones, kurios kainuoja pigiau, nei tiesioginis dalyvavimas kariniame konflikte. Prezidentės teigimu, taip pat būtina didinti NATO sąjungininkų sausumos, oro ir jūrų pajėgų buvimą regione, vykdyti bendras karines pratybas.

L .Linkevičius atsargus dėl ekonominių sankcijų Rusijai, ragina bausti režimo pareigūnus ir įvesti ginklų embargą

Į Europos Sąjungos (ES) susitikimą antradienį atvykęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius išsakė atsargią poziciją dėl ekonominių sankcijų Rusijai, bet paragino apriboti judėjimą Kremliui artimiems pareigūnams ir sustabdyti ginkluotės pardavimą Rusijai.

Pasak ministro, į „juodąjį sąrašą“, kuriame esantiems asmenims draudžiama atvykti į ES ir įšaldomos jų sąskaitos, turėtų būti įtraukti tikrieji sprendimų priėmėjai, o ne tik antraeiliai pareigūnai.

„Dėl ekonominių sankcijų dar nenuspręsta, nes jos turi dvigubą poveikį - tiek šaliai, kuriai taikomos, tiek tiems, kurie taiko. Taigi, jos turi būti pasvertos“, - Briuselyje žurnalistams sakė ministras.

„Mano supratimu, mes dar neišnaudojome tikslinių sankcijų konkretiems asmenims, dar nepriartėjome prie sprendimus priimančių asmenų rato. Tai turėtų efektą. Taip pat leiskite man paminėti ginklų embargą, kurio dar nepritaikėme. Tai nelogiška, mes taip nesielgiame (netiekiame ginklų - BNS) šaliai, kurią kaltiname vykdant agresiją“, - pridūrė ministras.

Žurnalistų paklaustas apie Prancūzijos poziciją neatšaukti karinių laivų „Mistral“ pardavimo Rusijai, L.Linkevičius atsakė: „Kai kuriuos susitarimus galime paaiškinti ekonomiškai, bet mes negalime jų suprasti“.

ES užsienio reikalų ministrai antradienį tariasi, ar imtis papildomų priemonių prieš Rusiją, kurią Ukraina ir Vakarai kaltina tiekiant ginklus prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose. Šis klausimas vėl iškeltas, kai virš Rytų Ukrainos buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)