Iš pradžių tai daryti buvo įpareigota tarpžinybinė komisija, vėlesniu potvarkiu tai patikėta Rusijos ir Lietuvos tarpvyriausybinė bendradarbiavimo komisija, kuriai iš Lietuvos pusės vadovauja užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

A. Valionis dienraščiui tvirtino, jog "viena iš kliūčių gerinti Lietuvos ir Rusijos valstybinius santykius - ne laiku iškeltas žalos atlyginimo klausimas, bet klausimas, ar dabar taip staiga ir aukščiausiu lygiu reikia reikalauti atlyginti žalą".

Ministras taip pat pabrėžė, jog Rusijoje šis klausimas labai aktualus.

Nors SSRS okupacijos žalos atlyginimo įstatymas įpareigojo su komisijos išvadomis Rusiją supažindinti iki praėjusių metų lapkričio 1-osios, tačiau to nespėta padaryti.

Užsienio reikalų ministro teigimu, vienas iš naujosios Vyriausybės programos prioritetų - gerinti santykius su Rusija, todėl žalos atlyginimo klausimą reikėtų kelti labai apgalvotai.

Kaip žinoma, Rusija griežtai neigiamai reagavo į Lietuvoje priimtą SSRS okupacijos žalos atlyginimo įstatymą. Rusijos Užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, kuriame neigiamas pats Baltijos šalių okupacijos faktas.