„Šiuo metu išaugus įtampai tarp Izraelio ir palestiniečių turėtume vengti veiksmų, dėl kurių gali dar labiau pablogėti dabartinė padėtis. Dalis ES valstybių, matyt, mąsto panašiai ir kol kas neskelbia rekomendacijų ES piliečiams ir verslui dėl ekonominės veiklos Izraelio nausėdijose“, - teigiama Lietuvos užsienio reikalų ministerijos komentare BNS naujienų agentūrai.

Ministerijos teigimu, paprastai ES piliečiai ir įmonės yra informuojami apie ekonominės veiklos galimybes ir rizikas kitose šalyse.

„Klausimo skelbti ar neskelbti šią informaciją nėra - Lietuvoje svarstoma, koks būtų tinkamiausias laikas tai padaryti“, - rašo URM.

Ministerija pabrėžė, pagal tarptautinę teisę Izraelio nausėdijos yra neteisėtos.

Kaip tvirtina URM, 2012 metų gruodžio mėnesį ES Užsienio reikalų ministrų Tarybos išvadose ministrai „įsipareigojo imtis atitinkamų veiksmų“ dėl Izraelio nausėdijų plėtros, kuri „kenkia perspektyvoms derybų būdu išspręsti konfliktą tarp Izraelio ir palestiniečių“.

Tačiau ministerijos atstovai taip pat teigia, jog šiuo atveju nei Izraelis, nei Palestina „nėra išskiriami iš kitų šalių, su kuriomis ES valstybės narės palaiko ekonominius ryšius“.

Aštrėjant konfliktui tarp Izraelio ir Palestinos, Prancūzija, Italijai ir Ispanija praėjusią savaitę išplatino pranešimus, raginančius verslą susilaikyti nuo bendradarbiavimo bei investicijų ginčytinuose neteisėtai kuriamose Izraelio nausėdijose. Prie jų po kelių dienų prisijungė dar 12 valstybių: Portugalija, Austrija, Malta, Airija, Suomija, Danija, Liuksemburgas, Slovėnija, Graikija, Slovakija, Belgija, Kroatija.

Anksčiau tokius pat įspėjimus verslui yra pateikusios ir Vokietija bei Jungtinė Karalystė.

Kaip praėjusį penktadienį pranešė laikraščio „Haaretz“ naujienų portalas haaretz.com, artimiausiu metu panašius pareiškimus ketina platinti Švedija, Lenkija bei Latvija.

Be Lietuvos, įspėjimų verslui platinti neketina Kipras, Bulgarija, Rumunija, Čekija, Vengrija bei Estija.

Pranešimuose teigiama, kad gyvenvietės Izraelio okupuotose teritorijose Vakarų Krante, Rytų Jeruzalėje bei Golano aukštumose yra nelegalios, taip pat įspėjama, kad verslas ar privatūs asmenys čia nusprendę vykdyti ekonominę veiklą „prisiima teisinę ir finansinę“, taip pat ir prastos reputacijos riziką.

„Finansiniai pervedimai, investicijos, pirkiniai, viešieji pirkimai, taip pat ir kita ekonominė veikla (įskaitant turizmo paslaugas) Izraelio nausėdijose, remiant nausėdijas, sukelia teisinę bei ekonominę riziką Izraelio nausėdijos, pagal tarptautinę teisę, yra įkurtos okupuotoje žemėje ir nėra pripažįstamos kaip teisėta Izraelio teritorija“, - rašoma valstybių įspėjimuose, kuriuos cituoja haaretz.com.