„Šių metų antroje pusėje Lietuva planuoja išplėsti dalyvavimą JT misijoje MINUSMA, išsiunčiant sausumos pajėgų būrio dydžio vienetą pajėgų apsaugos funkcijoms užtikrinti“, - BNS sakė Krašto apsaugos ministerijos atstovė Asta Galdikaitė.

Jos teigimu, būrį sudarys apie 30 karių.

Šiuo metu operacijoje MINUSMA tarnauja keturi Lietuvos kainininkai, dar vienas ruošiasi misijai. Atsiliepdamas į Prancūzijos prašymą, Seimas 2015 metų gruodį leido į operaciją „Minusma“ išsiųsti iki 40 Lietuvos karių, bet šis dislokavimas užtruko. Iš viso taikdarių operacijoje yra per 13 tūkst. karių iš daugiau kaip šimto šalių.

Prancūzija taip pat yra dislokavusi keturis tūkstančius karių kitoje Vakarų Afrikoje vykdomoje operacijoje „Barchanas“ kovoti su islamo ekstremistais.

Pareigūnai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga, BNS sakė, kad Lietuva svarstė galimybę į Afriką siųsti specialiųjų operacijų pajėgų karius, bet kol kas šių planų atsisakyta.

Buvusią Prancūzijos koloniją Malį neramumai krečia nuo 2012 metų, kai šalies šiaurinį regioną užgrobė džihadistų grupuotės, susijusios „al Qaeda“. Per 2013 metais pradėtą Prancūzijos vadovaujamą intervenciją islamistai buvo beveik visiškai išstumti, bet didelės teritorijos Malio šiaurėje tebėra menkai kontroliuojamos. Taikos palaikymo misija „Minusma“ veikti Malyje pradėjo 2013 metų liepą. Iki šiol žuvo per 70 taikdarių.

Paskutinis didelis išpuolis Malyje surengtas sausio 18 dieną - tuomet per savižudžio sprogdintojo ataką Gao mieste žuvo apie 50 žmonių. Atsakomybę prisiėmė su „al Qaeda“ susiję džihadistai.

Lietuvos karių siuntimas į Malį nėra pirmas kartas, kai lietuviai prancūzų prašymų dalyvauja operacijoje Afrikoje. 2014 metais dešimt Lietuvos karių su transporto lėktuvu C-27J „Spartan“ teikė paramą Prancūzijos operacijai Centrinės Afrikos Respublikoje.

Prancūzija kitąmet ketina atsiųsti kelis šimtus karių su tankais į Lietuvą sustiprinti Vokietijos vadovaujamą NATO batalioną. Prancūzija penkis kartus yra atsiuntusi naikintuvus į NATO oro policijos misiją Lietuvoje.