Prezidentūra teikia Pilietybės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma išimtiniais atvejais leisti dvigubą pilietybę.

„Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva Seimui teikiamos Pilietybės įstatymo pataisos, kuriomis ypatingų nuopelnų mūsų šaliai turintiems Lietuvos piliečiams bus įtvirtinta teisė turėti dvigubą pilietybę neatsisakant Lietuvos piliečio paso“, - pranešė Prezidentūra.

Prezidentūra taip pat tarp eilučių primena istoriją, kai Lietuvos pilietybę išimties tvarka įgijo čiuožėja Isabella Tobias. O situaciją su Ž. Ilgausko pilietybe D. Grybauskaitė vadina neteisinga.

Lietuvai yra garbė, kad mūsų šalį pasaulyje garsinantys žmonės yra Lietuvos piliečiai. Neteisinga, kad valstybei ypatingai nusipelnę Lietuvos piliečiai iki šiol būdavo priversti atsisakyti savo gimtosios šalies paso", - pranešime cituojama šalies vadovė.

Vidaus reikalų ministerija pirmadienį pranešė pradedanti procedūras, kad JAV gyvenantis Ž.Ilgauskas netektų Lietuvos pilietybės. Ministerija nurodė gavusi atsakymą iš JAV ambasados, kad jis įgijo JAV pilietybę.

Lietuvos Konstitucija ir įstatymai dvigubai pilietybei taiko labai griežtus apribojimus.

Ž.Ilgauskas 1997-2011 metais rungtyniavo NBA. Lietuvos rinktinėje jis yra žaidęs tik kelias rungtynes. Klivlande gyvenantis Ž.Ilgauskas su žmona augina du Lietuvoje įvaikintus vaikus.

Kaip BNS sakė prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė, šios pataisos būtų taikomos visiems Lietuvai nusipelniusiems asmenims, tarp jų - ir garsiems lietuvių sportininkams, kurie kreiptųsi į Lietuvą dėl pilietybės išsaugojimo.

„Šios pataisos būtų taikomos apskritai visiems Lietuvos piliečiams, kurie turi ypatingų nuopelnų ir gali įrodyti tų ypatingų nuopelnų buvimą, kad jie galėtų išlaikyti pilietybę. Šiuo atveju, būtų reikalingas prezidento sprendimas - jei būtų tokio asmens prašymas išlaikyti, susigrąžinti pilietybę, jei ji bus prarasta, reikalingas tokio asmens prašymas ir prezidentė tada spręs“, - sakė ji.

J. Sabatauskas: kažin, ar tai padės Ž. Ilgauskui

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas DELFI teigė sveikinantis D. Grybauskaitės iniciatyvą.

„Pozityviai vertinu šitą siūlymą, - teigė J. Sabatauskas. - Mes negalime švaistytis mūsų žmonėmis, kurie Lietuvai tikrai nusipelnę.“

Vis dėlto socialdemokratas stipriai abejoja, ar įstatymo pataisos gali padėti Ž. Ilgauskui išsaugoti lietuvišką pasą. Mat NBA blizgėjęs LeBrono Jameso bičiulis metai po metų atsisakinėjo žaisti Lietuvos rinktinėje, o už nacionalinę komandą tėra sužaidęs trejas rungtynes.

Julius Sabatauskas pritaria įstatymo pataisoms, bet nemano, kad jos pagelbės Ž. Ilgauskui
„Labai abejoju, ar Ž. Ilgauskui tai būtų pritaikyta. (…) Neprisimenu, kad kokiame nors Europos ar pasaulio čempionate jis būtų atstovavęs rinktinei. Suprantu iš dalies jo galbūt tam tikrą psichologinę nuotaiką. Jis, kiek supratau, pyko ant tuomečio rinktinės trenerio. (…) Bet jo ir trenerio neturėtų atsiliepti santykiams su valstybe“, - aiškino J. Sabatauskas.

Pasak jo, kažin, ar NBA praleisti metai gali būti traktuojami kaip ypatingas nuopelnas Lietuvai.

„Tikrai nematau, kad tai būtų galima vertinti kaip nuopelnus valstybei. Suprantu, kad jis garsus krepšininkas, žaidęs NBA, „Cavaliers“ ir „Heat“ klubuose. Bet tai yra jo profesijos dalis. (…) Ar tai yra nuopelnai, žaidžiant už pinigus? Tai yra komercija, tai yra verslas, tai yra tavo profesinė veikla“, - dėstė J. Sabatauskas.

Sykiu Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas pabrėžia, kad pilietybės klausimai išlieka itin jautria tema, ir kiekvienas sprendimas turi būti pamatuotas ne kartą ir ne du.

Seimo nariai palankiai vertina prezidentės siūlymą 

Seimo nariai antradienį palankiai įvertino prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuojamas pataisas, kurios turintiems ypatingų nuopelnų Lietuvai leistų turėti dvigubą pilietybę. Tokiai idėjai paramą išsakė tiek valdančiojoje koalicijoje, tiek opozicijoje esantys parlamentarai.

Vytautas Gapšys
„Aš asmeniškai tikrai pritarčiau. Šiuo atveju ne tiek daug mes turime talentų, kurie atidirbo savo, ir Ž.Ilgauskas buvo tas žmogus, kuris atstovavo Lietuvos rinktinei, tikrai mūsų sporto šaką ir vardą Lietuvos nešė ir visur minėjo. Taip gyvenimas susiklosto, jis dabar gyvena kitoje valstybėje, jam yra turbūt ir tam tikrų praktinių gyvenimo niuansų, bet aš manau, kad širdyje jis yra tikras lietuvis, ir vien dėl tokių administracinių dalykų atimti iš jo pilietybę būtų tikrai ir jam skaudu asmeniškai, ir man būtų skaudu kaip Lietuvos piliečiui, kad mes prarandam tokį žmogų ir bandom su juo nutraukt ryšį“, - BNS sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys.
Petras Gražulis
Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis tvirtino, jog dabartinė tvarka, kai pilietybė atimama įgijus kitos valstybės pilietybę - kenkimas šaliai.

„Tai yra kenkimas mūsų valstybei. Paimkime kad ir Izraelio tautą - tikrai telkia visus žmones, neatstumia piliečių, o dabar yra dirbtinas atstūmimas ir skaldymas tautos. Manau, dabartinis Konstitucinio Teismo išaiškinimas konstitucinės nuostatos dėl dvigubos pilietybės yra skaldymas ir tautos kurstymas. Mes esam maža tauta, tai bandykim sutelkt visus žmones,o ne daryti juos priešais“, - BNS sakė P.Gražulis.

„Pamotė taip nesielgia su savo vaikais, kaip mūsų valstybė su savo piliečiais“, - pridūrė „tvarkietis“.

Andrius Kubilius, 2012 m. spalio 1 d.
Opozicijos vadovai sakė, kad siūlomas Pilietybės įstatymo pataisas parems.

 „Manau, frakcija pritartų, aš asmeniškai tikrai pritarčiau, pats buvau šalininkas platesnės galimybės lietuvių kilmės asmenims turėti dvigubą pilietybę. Aš nuosekliai tą stengiausi įgyvendint, deja, nepavyko, ir Konstitucinis Teismas kitaip yra išaiškinęs, bet aš tikrai pritarčiau“, - BNS sakė opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis sako, jog liberalai projektui pritartų.

Eligijus Masiulis
„Liberalai labai pritartų šioms pataisoms, juo labiau, kad savo metu mes labai siūlėm dėl ledo šokėjos I.Tobias, kad ypatingų nuopelnų atveju tikrai reikia suteikti Lietuvos pilietybę. O kalbant apie Ž.Ilgauską ar kitus sportininkus, menininkus, kultūros veikėjus - nesam labai didelė savo skaičiumi šalis, todėl reikia branginti, saugoti ir išlaikyti ryšį su kiekvienu, daug ką pasiekusiu ir garsinusiu mūsų valstybę asmeniu“, - BNS sakė E.Masiulis.