Nuo pat ankstaus ryto atsisveikinti su velioniu čia vyksta jo artimieji ir draugai. Ateinančių buvo prašoma atnešti po du baltus žiedus, tad urna su veliono palaikais tiesiog skendi gėlėse.

R. Žilinsko atminimą tylos minute ketvirtadienį pagerbė ir Seimas, gėlių vainiką artimiesiems taip pat perdavė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Atsiminkime jį kaip neeilinę asmenybę, aktyvų, savo darbui atsidavusį Seimo narį. Labai liūdna, kad taip anksti tenka atsisveikinti. Visi svarbiausi darbai jo dar laukė priešakyje“, – Seimo posėdyje sakė pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Tiesa, artima R. Žilinsko draugė televizijos laidų vedėja Daiva Žeimytė DELFI patikino, kad ši kadencija Seime R. Žilinskui turėjo būti paskutinė.

„Jis planavo baigęs kadenciją šią Seime dirbti daugiau su viešu kalbėjimu, paskaitas skaityti. Jis planavo, kad tai bus paskutinė jo kadencija“, – sakė ji.

Palydėti amžinojon kelionėn R. Žilinską bus galima iki 20 val., jis laidojamas penktadienį Vilniaus Antakalnio kapinėse.

Penktadienį atsisveikinimas numatytas nuo 10 val. centrinėje bažnyčios navoje. Šv. Mišios už mirusįjį bus aukojamos penktadienį 12 val., urna išnešama 13 valandą.

Pamena kaip labai atvirą ir nuoširdų draugą

„Galiu pasakyti turbūt tik vieną sakinį – Rokas buvo labai tikras, labai atviras, labai nuoširdus, kartais – pašėlęs. Žinote, kaip mes visi jauni“, – sunkiai tramdydamas ašaras kalbėjo politiką pažinojęs jo draugas.

Jis apgailestavo paskutinį kartą su R. Žilinsku susitikęs tik prabėgomis.

„Rokas sakė: „Užsuk į svečius, tik vyno nesinešk“. Tai buvo taip netikėta“, – apgailestavo R. Žilinsko bičiulis.

Prisiminė paskutinį pokalbį

Kad yra sukrėstas, neslėpė ir politiko pusbrolis Arminas. Jis sutiko – R. Žilinskas visuomet labiau galvojo apie kitus nei apie save.

„Atsimenu jį kaip labai draugišką žmogų. Paskutinį kartą buvau susitikęs su juo senokai, tiesą sakant, Gedimino prospekte. Maloniai pasišnekėjome“, – prisiminė pusbrolis.

Jo teigimu, kovodamas su liga R. Žilinskas parodė savo stiprybę, tačiau, deja, ši jį pasiglemžė.

Gerbia už drąsą

Pagerbti R. Žilinsko atiminimą atvyko ir premjeras Saulius Skvernelis. Jo teigimu, R. Žilinskas buvo vienas iš drąsiausių žmonių politikoje.

„Jis gebėjo nebijoti nepalankių nuomonių, vyraujančių visuomenėje. Buvo drąsus, drąsiai kalbėjo, išmintingas. Galiausiai, matyt, jis buvo labai tvirtas žmogus. Sugebėjo atsispirti, atsitiesti, įvertinant jo patirtį. Tikrai labai inteligentiškas, išlaikytas, visuomet malonus“, – kalbėjo premjeras.

S. Skvernelis prisiminė su R. Žilinsku susitikdavęs ir tuomet, kai dar nedirbo Vyriausybėje.

„Visą laiką buvo malonu. Nebendravau taip artimai, tačiau, pakartosiu, tai buvo ypač drąsus žmogus, o ši savybė – labai svarbi politikoje“, – pripažino premjeras.

Roko Žilinsko šermenys

Pamena kaip tikrą valstybės patriotą

Konservatoriaus Andriaus Kubiliaus teigimu, paskutinį kartą jam su R. Žilinsku teko bendrauti prieš šiam atsigulant į ligoninę.

„Tuomet tikrai nebuvo matyti, kad bus tokia tragiška pabaiga“, – sakė jis.

A. Kubilius pripažino, kad R. Žilinskas į politiką pasuko labai sudėtingu metu. Į Seimą jis buvo renkamas nuo 2008 m.

„Per pačią krizę. Daug sunkių sprendimų reikėjo priimti, jam pačiam asmeniškai apsispręsti, kaip toliau tęs politinę karjerą. Jis buvo labai ryškus lyderis mūsų kovose už Visagino atominės elektrinės statybą. Deja, to nebėra“, – kalbėjo politikas.

Jo teigimu, nenuginčijama, kad R. Žilinskas buvo tikras Lietuvos valstybės patriotas.

„Roką atsimenu kaip labai nuoširdų žmogų, greitai tapusį tikru politikos profesionalu, turėjusį savas pažiūras ir drąsiai jas skelbusį, gynusį. Jo nuoširdumas, atsidavimas Lietuvai – labai stipriai matomos savybės“, – sakė A. Kubilius.

Pasimokyti galėtų ir vyresnės kartos politikai

R. Žilinsko bendražygė Irena Degutienė patikino, kad jis, pirmiausia, buvo labai geras žmogus.

„Kaip kartais juokaudavau: „Rokai, tu esi nesuvaidintas Rokas Žilinskas“. Ypač turbūt politikoje viešieji ryšiai viską nulemia, kai yra kažkokia poza užimta ar panašiai. Rokas buvo tikras. Tikras savo pasisakymuose, gyvenime, įvertindamas savo patirtį ir perduodamas ją kitiems, nebijodamas pasakyti, kaip jis gyvena, kodėl jis taip gyvena, kokie sunkumai slegia“, – sakė ji.

Pasak I. Degutienės, ir vyresnės kartos politikai galėtų pasimokyti iš R. Žilinsko apgalvoti, ką ir kodėl reikia pasakyti.

„Tas pasakymas buvo politinės valios išreiškimas niekada neįžeidžiant politinio oponento kaip žmogaus. Turbūt tai yra aukščiausio lygio politinė kultūra – kai tu išsakai politinę valią, bet neįžeidi kito žmogaus. Man Rokas atmintyje toks ir liks“, – aiškino politikė.

Roko Žilinsko šermenys

Patys geriausi išeina anksčiausiai

Konservatoriaus Gabrieliaus Landsbergio teigimu, R. Žilinskas buvo tikras kovotojas ir mokytojas.

„Jis buvo kovotojas kartu, dėl bendrų reikalų ir kaip mokytojas. Jis daugelį mūsų, tokių pradedančiųjų Seime, buvo apsiėmęs šiek tiek pagloboti“, – tikino politikas.

Jo bendražygės Agnės Bilotaitės teigimu, R. Žilinską ji prisimins kaip patį nuostabiausią žmogų.

„Tai didžiulė netektis ne tik politikoje, bet ir žmogiška prasme. Žmogus, kuris turėjo tiek šilumos, meilės kitiems, tolerancijos... Matyt, patys geriausi išeina anksčiausiai“, – svarstė ji.

Gyvybė užgeso ligoninėje

Seimo nario konservatoriaus R. Žilinsko gyvybė užgeso antradienį Vilniaus Santariškių klinikose, einant 44-uosius metus. Žurnalisto profesiją turėjęs politikas į Seimą buvo renkamas nuo 2008-ųjų metų.

Gegužės pradžioje parlamentaras dėl ūmios pneumonijos buvo paguldytas į ligoninę. Jo būklė buvo labai sunki, medikai R. Žilinskui buvo sukėlę dirbtinę komą.

R. Žilinskas gimė 1972 metų liepos 20 dieną Vilniuje. Užaugo vaikų lopšelio auklėtojos ir plaukimo trenerio šeimoje. Lankė A. Vienuolio vidurinę mokyklą, baigė Vilniaus 27-ąją vidurinę mokyklą, vėliau – žurnalistikos studijas Vilniaus universitete. Vilniaus universitete už diplominį darbą gavo aukščiausią įvertinimą. Stažavosi Indijos masinės komunikacijos institute (IIMC) Delyje.

Baigęs studijas, žurnalistinę veiklą tęsė LRT, vėliau – LNK žinių tarnyboje. Buvo žinių vedėjas, užsienio naujienų redaktorius. Stažavosi JAV informacijos tarnybos kursuose Vašingtone, gausybėje Europos žurnalistikos centro seminarų Europos šalyse. Žiniasklaidoje išdirbo 18 metų.

Politikas R. Žilinskas buvo pirmasis Lietuvos parlamentaras, pripažinęs savo netradicinę seksualinę orientaciją. Už nuopelnus Lietuvai R. Žilinskas Respublikos Prezidento dekretu buvo apdovanotas valstybiniu apdovanojimu – atminimo ženklu „Už asmeninį indėlį prisidedant prie Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai 2013“. Taip pat – labdaros fondo „Mūsų krantas“ auksinio kryžiaus 3-iojo laipsnio ordinu, naujienų portalo DELFI „Titanu“ – „Už drąsiausią metų straipsnį“.