Birželio 15 dieną vyks naujų Seimo narių rinkimai keturiose vienmandatėse - Vilniaus Senamiesčio, Antakalnio ir Šeškinės bei Panevėžio Nevėžio - rinkimų apygardose. Rinkimuose varžysis 27 kandidatai.

Seime penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje LDP pristatė savo kandidatus, o šie išdėstė, kodėl siekia tapti Seimo nariais.

Lietuvos "kailių karaliene" tituluojama kailių salono "Nijolė" savininkė Nijolė Veličkienė teigė, jog sieks įstatymų aiškumo tiek paprastiems žmonėms, tiek verslininkams. Be to, Lietuvos aukštosios mados kūrėjų asociacijos prezidentės nuomone, įstatymai turi būti "ne tik moralūs, bet ir dvasingi".

LDP nepriklausanti N.Veličkienė prisipažino, jog jai patinka liberaldemokratų nuostatos "apie tvarką, discipliną".

Sausį šalies prezidentu išrinktas buvęs LDP lyderis Rolandas Paksas į rinkimus ėjo su šūkiu "Tvarka bus!".

Įvairius renginius remianti N.Veličkienė savo turto ir pajamų deklaracijoje nurodė turinti privalomo registruoti brangaus turto tik už 17,5 tūkst. litų bei 310 tūkst. litų santaupų. Ji taip pat nurodė, jog dar 125 tūkst. litų yra paskolinusi.

Kitas LDP kandidatas - žymus operos solistas Virgilijus Noreika aplenkė N.Veličkienę ne tik turtu, bet ir nesikuklino vertindamas savo galimybes.

"Mano įvaizdis yra gana aiškus, man nereikia prisistatinėti. Pasakius mano pavardę, iš karto žinoma, jog aš esu iš Lietuvos arba tai, jog Lietuva yra ten, kur aš esu", - sakė V.Noreika.

"Suprantu žmogų, greitai pažįstu salę, auditoriją, moku su ja bendrauti. Mano kontaktiškumas su įvairių sluoksnių žmonėmis Antakalnio rajone būtų teigiamas reikalas", - pažymėjo jis.

V.Noreika teigė esąs Liberaldemokratų partijos narys. Savo anketoje jis taip pat nurodė buvęs Sovietų Sąjungos komunistų partijos nariu.

Politinės partijos "Lietuvos krikščionys demokratai" (LKD) atstovai teigia, jog V.Noreika buvo įstojęs ir į jų partiją, tačiau kandidatas to savo anketoje nenurodo. LKD sąraše V.Noreika kandidatavo į Seimą 2000 metų spalį vykusiuose parlamento rinkimuose, bet nebuvo išrinktas.

Šiuo metu esantis pensijoje, bet vis dar dainuojantis ir pedagogine veikla užsiimantis V.Noreika nurodė turįs privalomo registruoti turto už 592,3 tūkst. litų bei 18,1 tūkst. litų santaupų, aplenkdamas verslininkę N.Veličkienę.

Trečiasis Vilniuje Šeškinės apygardoje keliamas LDP kandidatas - Tarptautinės aukštosios vadybos mokyklos Tarptautinių megistratūros studijų dekanas sociologijos ir filosofijos mokslų daktaras Gediminas Ramanauskas. Jis teigė esąs "pasiruošęs išklausyti rinkėjų bėdas ir jas spręsti".

G.Ramanauskas nurodė turintis privalomo registruoti 359 tūkst. litų vertės turto ir 29 tūkst. litų santaupų.

Panevėžyje Nevėžio apygardoje LDP kelia Stasio Karčinsko, Panevėžio apskrities mokesčių inspekcijos Informacinių sistemų ir analizės skyriaus vedėjo pavaduotojo kandidatūrą.

"Jie visi yra savo sričių lyderiai", - spaudos konferencijoje teigė LDP pirmininkas Valentinas Mazuronis, kalbėdamas apie kandidatus.

"Tris mūsų frakcijos žmones mes - prezidentą ir du jo patarėjus - mes paskolinome Lietuvai, todėl dabar mums reikia atstatyti pusiausvyrą", - aiškino siekį dalyvauti naujų Seimo narių rinkimuose Liberaldemokratų frakcijos Seime seniūnas ir LDP pirmininko pavaduotojas Henrikas Žukauskas.

Laisvos parlamentarų vietos atsirado po prezidento rinkimų, kuomet šalies vadovu buvo išrinktas liberaldemokratų lyderis Rolandas Paksas, o kartu su juo dirbti į Prezidentūrą išėjo ir parlamentarų mandatų atsisakė Dalia Kutraitė-Giedraitienė ir Alvydas Medalinskas.

Be to, vadovauti Panevėžiui išvyko konservatorius Vitas Matuzas.

Pareiškinius dokumentus dėl dalyvavimo šiuose rinkimuose Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikė valdančiosios Socialdemokratų partija ir Naujoji sąjunga, opozicinė Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai), Liberalų ir Centro sąjungos, Liberalų demokratų partija, Politinių kalinių ir tremtinių sąjunga, Lietuvos lenkų liaudies partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija, Lietuvos rusų sąjunga, Lietuvos krikščionys demokratai ir Lietuvos liaudies sąjunga "Už teisingą Lietuvą".