Pagal liberalo siūlymą, į VRK savo atstovų nebedeleguotų daugiamandatėje apygardoje į Seimą išrinktos partijos, taip pat būtų braukiama iki šiol nerealizuota prezidento teisė į komisiją siųsti du savo atstovus.

Registruota pataisa numato, kad komisiją sudarytų trys teisingumo ministro, trys Lietuvos teisininkų draugijos bei trys Teisėjų tarybos deleguoti kandidatai ir pirmininkas, skiriamas slaptu balsavimu Seime.

Šiuo metu komisijoje dirba teisingumo ministro bei Teisininkų draugijos, taip pat politinių partijų, rinkimuose perkopusių 5 proc. barjerą, deleguoti atstovai.

Pastarąjį kartą Seimas 2013 metais pakeitė VRK sudarymo tvarką – iki dviejų sumažino narių nuo teisingumo ministro bei teisininkų, tačiau du narius galėtų deleguoti prezidentas. Pagal šį principą, komisija dar nebuvo sudaryta, ji turėtų būti performuojama po Seimo rinkimų.

E. Gentvilas sako pataisas prieš pat rinkimus registravęs, nes keisti tvarką kadencijos viduryje, pasak jo, nebuvo prasmės.

„Baigiasi rinkimų laikotarpis ir natūralu, kad keistųsi VRK sudėtis. Mes sutarėme, kad keičiantis sudėčiai keistųsi ir principai. Kadencijos viduryje keisti žaidimo taisykles būtų kaip futbolo rungtynėse antrą kėlinį žaisti pagal kitas taisykles. Žinodami, kad VRK kadencijos pabaiga ateina, nutarėme būtent dabar registruoti šitas pataisas“, – BNS sakė E.Gentvilas.

Jo teigimu, politinių partijų deleguoti atstovai kelia abejonių dėl galimo sprendimų šališkumo.