„Mes šiandien akivaizdžiai savo koalicijos partneriams pasiuntėme signalą, kad mums yra nepriimtinas toks būdas, kai vienais įstatymo projektais surenkama dauguma socialdemokratų ar Darbo partijos gretose, o kitais balsuojama kartu su liberalais. Tokia situacija negali normaliai ilgai tęstis. Todėl kalbėsimės koalicinėje taryboje, aiškinsimės, kokie sąlyčio taškai mus dar sieja ir svarstysime, kokius sprendimus priimti“, – žurnalistams Seime sakė Liberalų sąjūdžio lyderis ir susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Jis viliasi, kad sutarimą pavyks rasti. „Mes su visa atsakomybe suprantame, kad dabartinės Vyriausybės ar koalicijos griūtis būtų labai didelė pasekmė visai ekonomikai ir ne visai geras signalas tarptautinėms rinkoms, todėl vis dar esame nusiteikę kompromisų paieškoms ir konstruktyviems sprendimams, bet norime, kad toje diskusijoje būtume lygiaverčiai partneriai, o ne šuns penkta koja“, – dėstė E. Masiulis.

Susisiekimo ministras nesiėmė vertinti, kas konservatorius suvienijo su socialdemokratais, tačiau tvirtina, kad abi šios jėgos jau galvoja tik apie Seimo rinkimus.

„Palikime tuos klausimus vertinti politologams. Tačiau mano giliu įsitikinimu, komunistinė šmėkla arba, kitaip tariant, bolševikinis mentalitetas šiandien buvo ypatingai gajus. Nežinau, kokiais būdais, bet labai gerai jautėsi, kad kolegos tiek dešinėje pusėje, tiek kairėje visiškai negalvoja apie pilietį, o tik galvoja apie artėjančius Seimo rinkimus ir kaip įtikti vienai socialinei grupei“, - komentavo E. Masiulis.

Jis pabrėžė, kad liberalai pasisako prieš naikinamus pervedimus į privačius pensijų fondus ir planus apmokestinti didesnes nei 200 Lt metines pajamas iš indėlių palūkanų. Tuo metu konservatoriai ir socialdemokratai sustabdytus pervedimus laiko priimtiniausiu būdu atstatyti visas sumažintas senatvės pensijas.

Pasak Liberalų sąjūdžio lyderio, kol kas klausimas, ar jie balsuos už „Sodros“ ir valstybės biudžetus, jei šie įstatymai bus priimti, yra per ankstyvas.

„Biudžetas gruodžio 20 d., tada ir spręsime. Šiandien yra pirmas balsavimas ir mes dar turime laiko iki galutinio biudžeto priėmimo. (...) Ką mes toliau darysime? Vienas veiksmas, kurį padarėme, tai esame surinkę apie 40 Seimo narių parašų, kreipėmės į Seimo valdybą, kad būtų paskirta nepriklausoma ekspertizė, ar šis įstatymas (stabdantis pervedimus – DELFI) atitinka Konstituciją ir Lietuvoje galiojančius įstatymus. Mes manome, kad kokie argumentai ir priežastys bebūtų, valdžia negali taip plėšikauti ir taip elgtis su savo piliečiais“, – teigė E. Masiulis.

A. Čaplikas konservatorius kaltina sumaišties valstybėje kėlimu

Konservatorių ir opozicijos balsais pirmąjį barjerą Seime praėjęs progresinių mokesčių įvedimo projektas sukėlė pasipiktinimą Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) gretose. Ši partija savo dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje kol kas nestabdo, tačiau tokios galimybės neatmeta.

Tai DELFI patvirtino LiCS pirmininkas Algis Čaplikas. „Tai mažų mažiausiai neatsakingi manevrai, tikrai nieko gero neduosiantys valstybei, - sakė A. Čaplikas, komentuodamas konservatorių, „tvarkiečių“ ir socdemų susienijimą už progresinius mokesčius. - O politines problemas spręsime. Galvosime, tarsimės. Tačiau tokiu būdu, taip dirbant, galima skelbti sumaištį valstybėje.“

„Koalicija dirba, koalicija tariasi. Tačiau negaliu sakyti, kad man labai patinka tai, kas čia vyksta. Nelabai patinka ir frakcijos nariams. Per daug neatsakingų sprendimų“, - pridūrė LiCS lyderis.
Paklaustas, ar partijos vadovybė artimiausiu metu gali imtis tolesnio dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje klausimo, jis tokios galimybės neatmetė ir užsiminė, kad tai gali priklausyti ir nuo tolesnės mokesčių reformos eigos.

„Nereikalaukit ankstyvo atsakymo. Mes visada tariamės – toks mano atsakymas šiandien. (...) Tai yra tik (įstatymo – DELFI) pateikimas. Matysim vėliau. Taip, šitie sprendimai mums nelabai patinka. Taip, šitie sprendimai, manau, nėra labai protingi. Tariamės, žiūrim, kaip toliau dirbsim“, - reziumavo A. Čaplikas.