Kaip rašo „Rzeczpospolita”, tai, kad Lietuvos lenkų atstovų nebėra Lietuvos vyriausybėje, liudija apie išsemtas galimybes spręsti vietos lenkų problemas.

Tokios nuomonės laikosi dienraščio „Rzeczpospolita” apžvalgininkas Jerzis Haszczynskis, kometuodamas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos Lietuvoje.

Pasak jo, per beveik dvejus metus visi lenkų mažumai naudingi projektai nesulaukė įgyvendinimo, o Lietuvos politikai taikė jau du dešimtmečius išbandytą taktiką: dar truputį reikia palaukti, kantrybės ir viskas baigsis gerai.

J. Haszczynskio nuomone, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kantrybė trūko, tad ji pasitraukė iš koalicijos.

Ažvalgininko teigimu po tokio patyrimo koalicijoje Lietuvos rinkimų akcija taps dar radikalesnė, bet tai gali jai padėti ateinančių metų savivaldybių tarybų rinkimuose.

„Bet tai reiškia, kad šios partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis dar labiau kovos už rusų mažumos balsus", - rašo apžvalgininkas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis prieš keletą mėnesių Varšuvoje jau sulaukė dėmesio, kai į švarko atlapą įsisegė Georgijaus juostelę, kurią naudoja prorusiškieji separatistai Ukrainoje.

„Dabar galima tikėtis naujų gestų rusų atžvilgiu arba kitaip tariant, atsiras įrodymų, jog dalis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos veiklos neatitinka Varšuvos interesų. Tai vers Lenkijos valdžią ieškoti naujų būdų, kaip remti Lietuvos lenkų mažumą svarbiausiais klausimais", - rašo J. Haszczynskis.

Tiesa, analitikas laikosi nuomonės, kad Lietuvos lenkų mokyklos Vilniaus krašte patiria spaudimą, o Vilniuje yra atsidūrusios pavojuje.