DELFI pavyko sužinoti trijų politinių partijų užsakytų vilniečių nuomonės tyrimų duomenis. Aiškėja, kad būrys kandidatų gali arba verstis per galvą, kad patrauktų rinkėjų simpatijas, arba jau dabar rinktis, ką parems antrajame ture.

Liūdnos žinios socdemams ir konservatoriams

DELFI šaltinių teigimu, visų apklausų favoritas – dabartinis sostinės meras ir Lietuvos laisvės sąjungos lyderis Artūras Zuokas, už kurį nusiteikęs balsuoti maždaug kas trečias apklaustas vilnietis. Tai reiškia, kad pergalė pirmajame ture A. Zuokui veikiausiai neįmanoma.

Apklausų duomenimis, gerokai sunerimti turėtų populiariausios partijos Lietuvoje pozicijų jau trečius metus neužleidžiantys socialdemokratai. Jų kandidatas Gintautas Paluckas, DELFI žiniomis, pagal tyrimus nesudaro rimtesnės konkurencijos ne tik A. Zuokui, bet ir daugeliui kitų kandidatų.

Nerimo signalas – ir konservatoriams, pasižymintiems dideliu populiarumu Vilniuje. Panašu, kad jų kandidatas Mykolas Majauskas taip pat turi ne per geriausius šansus prasibrauti į antrąjį turą. Nei vienoje iš apklausų, kurių duomenys pasiekė DELFI, konservatorių kandidatas nepateko tarp trijų populiariausių pretendentų į mero postą.

Sensacija V. Tomaševskio pavidalu?

DELFI šaltiniai tikslių skaičių neįvardijo, tačiau nurodė, kokie politikai turi realiausius šansus susikauti su A. Zuoku antrajame ture.

Dviejų apklausų duomenimis, antroje vietoje rikiuojasi liberalas, buvęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius. Trečias vilniečių nuomonės tyrimas rodo, kad antroje vietoje yra Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

Visose apklausose R. Šimašių ir V. Tomaševskį, anot DELFI šaltinių apklausas užsakiusiose partijose, skiria nedidelis atstumas. Savo ruožtu A. Zuoko atotrūkis nuo antrosios vietos viename tyrime esą sudaro apie 12 procentinių punktų, kitame – apie 10, trečiame – net 22 procentiniai punktai.

Tiesa, apklausos ne iki galo atspindi dabartinę situaciją. DELFI šaltinių teigimu, vilniečių nuomonės tyrimai daryti praėjusiais metais, o į rinkėjams pateiktą politikų sąrašą nepateko dalis dabartinių kandidatų, pavyzdžiui – neseniai apie savo planus siekti Vilniaus mero posto pranešęs Seimo narys Naglis Puteikis.

M. Jastramskis: konservatoriai patys prisižaidė

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Mažvydas Jastramskis DELFI teigė, jog apklausų rezultatai jo nestebina.

„Kažko panašaus ir tikėjausi. Jau prieš kelis mėnesius matėsi, kad tendencijos yra tokios“, - kalbėjo M. Jastramskis.

Konservatoriai ilgai blaškėsi dėl savo kandidato į Vilniaus merus. Chronologija atrodė maždaug taip: Mantas Adomėnas, Milda Dargužaitė, Ingrida Šimonytė, o gal vis dėlto Mantas Adomėnas, galiausiai – net dvylika kandidatų, iš kurių buvo išrinktas paieškų pradžioje net neminėtas buvęs premjero patarėjas Mykolas Majauskas. M. Jastramskio nuomone, toks svyravimas ir konservatorių tarpusavio konfliktai – pagrindinė priežastis, gadinanti M. Majausko šansus prasibrauti į antrąjį turą.

Mažvydas Jastramskis, M. Mikulėno nuotr.
„Jie, aš manau, prisižaidė. Liberalai labai nuosekliai R. Šimašių pozicionavo. Metus, gal ir daugiau. Dabar greitai iškeltas M. Majauskas – bandoma kažką daryti, bet yra tam tikras pasimetimas. Ir jo įvaizdis nelabai atitinka tradicinį konservatorių elektoratą, kuris yra gana vyresnis. Tokių žmonių Vilniuje nemažai, jie galbūt net galėtų jį „patempti“ iki antros ar trečios vietos, bet nesimato nei darbo su savo rinkėju, nei su kitų rinkėju. Ir rezultatas toks“, - aiškino TSPMI dėstytojas.

Vertindamas socdemų galimybės, jis pirmiausiai pastebėjo, kad populiariausia šalies partija Vilniuje jau keletą metų nesugeba patraukti didesnio rinkėjų būrio.

„Jie jau trejus savivaldos rinkimus iš eilės gavo vis mažiau balsų Vilniuje. Čia priežastys yra kelios, sakyčiau. Vilnius tampa vis daugiau diferencijuotas, mieste persidengia tiek ekonominis aspektas, tiek tautinis. Nieko keisto, kad socdemai, būdami centristine partija, pralošia“, - teigė M. Jastramskis.

Pasak jo, rinkimai socdemams ir konservatoriams dar neprarasti, tačiau per likusius pusantro mėnesio jiems reikia sukurti mažą politinį stebuklą.

A. Zuokui pavojingesnis liberalas

Pašnekovo teigimu, R. Šimašius dabartiniam merui būtų kur kas rimtesnis konkurentas.

„Manau, kad A. Zuokas labai nenori R. Šimašiaus antrajame ture. R. Šimašiaus pozicija yra labai patogi. Galėtų kirsti ir per paties A. Zuoko potencialų elektoratą. Nekalbu apie ištikumus rinkėjus, bet apie panašius rajonus. Persidengia liberalų apygardos, kuriose ir A. Zuokas gauna balsų. Naujesni rajonai, centras. Ypatingai, kur jaunesni žmonės gyvena. Jų nėra tiek ir mažai“, - aiškino M. Jastramskis.

Pasak jo, jei į antrąjį turą išeitų V. Tomaševskis, tai iš esmės reikštų, kad pergalė A. Zuoko kišenėje.

„Jeigu bus V. Tomaševskis – vieni vartai. Laimės A. Zuokas. Aišku, nes tai bus tautinis veiksnys – žmonės balsuos prieš V. Tomaševskį“, - teigė politologas.

Valstybės dėsniai Vilniui negalioja

M. Jastramskis pastebi, jog Vilnius smarkiai išsiskiria bendrų šalies rinkėjų nuotaikų fone. Tiek visuomenės nuomonės tyrimai, tiek pernykščiai prezidento rinkimai rodo, kad A. Zuokas su V. Tomaševskiu šalies mastu turi palyginti menką palaikymą.

O Vilniuje šie du politikai gali susigrumti antrajame mero rinkimų ture.

„Tai būtų du tikrai nemėgstami nacionaliniu mastu politikai, bet būtent sostinėje jie abu turi šansų išeiti į antrą turą. Labai įdomus paradoksas“, - teigė M. Jastramskis.

Kam įkąs N. Puteikis?

Buvęs konservatorius N. Puteikis sėkmingai pasirodė prezidento rinkimuose ir įnešė nemažai sumaišties. Kokie jo šansai siekiant Vilniaus mero posto?

Naglis Puteikis
Na, prezidento rinkimuose N. Puteikis Vilniaus mieste gavo 6,37 proc. balsų ir liko priešpaskutinis, nurungdamas tik valstiečių-žaliųjų kandidatą Bronį Ropę. Tačiau M. Jastramskis neatmeta galimybės, kad į protesto elektoratą besitaikantis Seimo narys gali sumaišyti kortas kai kuriems oponentams.

„Manau, jis gali rinkti po truputį iš daugelio partijų, paimti ir tų, kurie apskritai į rinkimus nevaikšto ir neturi partinių simpatijų. Tik iš tautinių mažumų jis, aišku, negaus“, - reziumavo politologas.