Skandalas dėl namo lentelės Eišiškėse kilo birželį, kai LNK realybės šou „Myliu Lietuvą“ dalyviai nukabino lentelę su lenkišku gatvės pavadinimu. Lenkijos aprangos kompanija„Reserved“ į tai sureagavo nutraukdama paramą realybės šou.

Galiausiai LNK televizija dėl incidento, kuris papiktino Lenkijos žiniasklaidą bei realybės šou remiančias lenkų kompanijas, viešai atsiprašė.

Istorija tuo nesibaigė – dėl turto suniokojimo į policiją kreipėsi Eišiškių seniūnas Tadeušas Ziminskis ir keletas vietinių gyventojų. Pradėta administracinio teisės pažeidimo byla.

Bylos duomenimis, gegužės 24 dieną, apie 13val., M. Malūkas savavališkai nuo namo adresu Vytauto g. 2 nuėmė lentelę su gatvės pavadinimu lietuvių ir lenkų kalbomis. Paskui M. Malūkas lentelę perdavė kitam realybės šou dalyviui, kuris ją perlenkė ir pritvirtino atgal palikdamas užrašą tik lietuvių kalba. Tokiu būdu sužalotas svetimas turtas, kurio vertė – 40 Lt.

„Esu kaltinamas dėl savavališkų veiksmų. Ten jokių savavališkų veiksmų nebuvo – buvo gautas namo savininko sutikimas nuimti lentelę, paskui lentelė buvo prikabinta atgal. Mes tenorėjome parodyti, kad Lietuvoje daug vietų, kur kabinamos tokios lentelės, tam pasirinkome Eišiškes. Čia net ant pačios seniūnijos užrašai kabinami dvejomis kalbomis“, - DELFI sakė M. Malūkas.

M. Malūko žiniomis, gatvių pavadinimų lentelių gaminimą finansuoja pati seniūnija. „Manau, tai daugiau politinį atspalvį turinti byla, nes žala tikrai minimali – sakyčiau, jos išvis nebuvo padaryta. Eišiškių seniūnija tiesiog nori parodyti, kad vis dėlto lietuviai ten geriau nesikištų – jie tvarkysis taip, kaip nori, toliau kalbės lenkiškai“, - kalbėjo pašnekovas, tvirtinantis, kad namo savininkas pretenzijų neturi.

M. Malūkas tikisi, kad netaps atpirkimo ožiu ir nebus nubaustas.

Gresia bauda

Šalčininkų policija administracinio teisės pažeidimo bylą perdavė Šalčininkų rajono apylinkės teismui.

„Buvo gautas Eišiškių seniūno pranešimas, po to surinkta visa medžiaga, kuri šiandien išsiųsta į teismą. Mes tik surašėme protokolą, o nagrinės teismas. Teismas priims sprendimą, kaltas žmogus ar ne kaltas“, - teigė Šalčininkų rajono policijos komisariato viršininkas Jurijus Stanulevičius.

Į policiją kreipęsis Eišiškių seniūnas T. Ziminskis DELFI teigė šiuo metu esantis užsienyje, tad situacijos komentuoti negali.

M. Malūkui gresia bauda ir reikalavimas atlyginti padarytą žalą.