„Šios dienos susitikimas su premjeru parodė, kad Lietuvos ir Lenkijos dvišaliai santykiai nėra tokie blogi, kaip juos bando nupiešti kai kurie analitikai“, - po valandą trukusio susitikimo sakė ambasadorius.
Tačiau čia pat jis pridūrė: „Yra daug problemų, kurios mums žinomos ne vienerius metus ir kurias mes bandome spręsti.“

Švietimo klausimą turi spręsti specialistai 

Dėl pastaruoju metu bene opiausio klausimo – tautinės lenkų mažumos švietimo, pasak ambasadoriaus, jau judama teisinga linkme.

„Mums rūpi, kad derybos vyktų specialistų lygyje ir klausimai būtų išspręsti su jų pagalba. Šiandien matome, kad yra postūmis ir esame gerame kelyje, - sakė jis. - Sutarėme su premjeru, kad geras lietuvių, lenkų, rusų ir anglų kalbos žinojimas Lietuvos mokyklų moksleiviams yra labai pravartus. Ir mes turime sudaryti tokias sąlygas, kad jaunas žmogus galėtų vystytis.“

Ir ambasadorius J. Skolimowskis, ir Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis minėjo, jog naudingas buvo švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus apsilankymas Vilniaus ir Šalčininkų rajono mokyklose. Pasak kanclerio, artimiausiu metu galbūt įvyks susitikimas su Lenkijos švietimo ministre. Jis taip pat paminėjo, jog parlamentiniu lygiu reikia daugiau kontaktų švietimo klausimais.

„Premjeras yra pasakęs, kad mes turime įsiklausyti į lenkų tautinės mažumos lūkesčius. Jokių drastiškų sprendimų čia neturėtų būti, turime konsultuotis. – sakė D. Matulionis. - Norime pabrėžti, kad negali būti nė kalbos apie kokias nors blogesnes švietimo sąlygas lenkų tautinei mažumai, lyginant su lietuvių tautine mažume Lenkijoje.“

Už „PKN Orlen“ problemų sprendimą dėkojo A.Kubiliui 

J. Skolimowskis paminėjo ir kitą aptartą aktualią ekonominę problemą, susijusią su Lenkijos naftos bendrove „PKN Orlen“, kuriai priklauso perdirbimo gamykla Mažeikiuose „PKN Orlen Lietuva“. Pasak jo, derybas su Lietuvos partneriais palengvino A.Kubilius. „Asmeniškas premjero indėlis yra labai svarbus ir matome, kad šis jo angažavimasis duoda rezultatų“, - sakė jis.

Vyriausybės kancleris D. Matulionis taip pat sakė, jog malonu konstatuoti, kad „PKN Orlen“ logistinės problemos sprendžiasi. „Orlenas ar „Lietuvos geležinkeliai“, ar „Klaipėdos nafta“ yra mūsų įmonės ir visos jos turi ieškoti tarpusavyje suderinto geriausio sprendimo. Atrodo, kad ši problema, kuri egzistavo metų viduryje, jau, tikimės, yra išspręsta“, - sakė jis.

Kancleris minėjo, kad baigėsi derybos su „Klaipėdos nafta“ dėl naftos produktų transportavimo, o su „Lietuvos geležinkeliais“ - dėl tarifų ir kitų techninių klausimų, kurie aktualūs „PKN Orlen“. Jis paminėjo pavyzdį, kad buvo kilę problemų dėl vagonų trūkumo, kai rusai dėl užšalusių uostų atsiėmė dalį savo vagonų ir pasijuto trūkumas. „Tai grynai techniniai dalykai, bet jie sprendžiasi“, - sakė D.Matulionis.

Paklaustas, ar „WikiLeaks“ pasirodžiusios publikacijos apie naftotiekio „Družba“ gedimo aplinkybes, kaip nors pakeitė Lenkijos dialogą ir santykius su Rusija šiuo klausimu, ambasadorius sakė, kad laikomasi pozicijos, jog tokiu būdu išplatinta informacija nereikia tikėti. „Bet manau, kad tokia informacija bus proga paklausti dar kartą rusų pusės, kokia yra reali „Družbos“ uždarymo priežastis“, - sakė J. Skolimowskis.

Per susitikimą Lenkija taip pat sulaukė Lietuvos paramos, reikalaujant, kad Rusija užtikrintų nuodugnų Smolensko tragedijos, kai nukrito Lenkijos prezidento Lecho Kazynskio ir jo delegacijos lėktuvas, tyrimą. Pasak D.Matulionio, tyrimas turi būti nuodugniau atliktas ir pasiekta bendra išvada. „Mes tikrai remiame Lenkijos pusę šioje srityje“, - sakė jis.