Nesuvaldomas emigracijos srautas paskatino vyriausybę apklausti emigravusius, grįžusius ar ketinančius emigruoti lietuvius, ką jie galvoja apie emigraciją, ir galbūt pasinaudoti patarimais, kaip ją stabdyti bei grąžinti išvykusiuosius. Jau pasisakė apie 2000 žmonių. Pasak vyriausybės kanclerio, jų iškelti prioritetai nestebina.

„Pagrindinis pasiūlymas – kokybiškos darbo vietos, jų skaičius. Taip pat minimas paslaugų – sveikatos, švietimo – prieinamumas, kas suteikia sąlygas gerai gyventi tėvynėje“, – teigia vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis.

Per pirmuosius penkis šių metų mėnesius iš Lietuvos išvyko daugiau nei 18 000 gyventojų – tai daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Į Lietuvą per tą patį laikotarpį grįžo ar atvyko gyventi beveik 8000 žmonių – mažiau nei prieš metus. Pernai per visus metus Lietuvą paliko 44,5 tūkstančio gyventojų – beveik 8 tūkst. daugiau nei užpernai. Daugiausiai emigruoja jauni vyrai.

„Ko gyventojams reikia? Mažiau kontrolės, didesnių pajamų, mažesnio šešėlio, mažesnės korupcijos ir ilgalaikės šalies vizijos. Jiems nereikia lengvatų mėsai, šildymui ar panašiai, nes ne dėl to žmonės emigruoja, o todėl, kad pajamos mažos ir yra socialinis neteisingumas“, – konstatuoja „Nordea“ banko Lietuvoje vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Daugiau apie apklausą, kurioje galima dalyvauti iki rudens – reportaže.